Техеран/София. Две умерено силни земетресения разтресоха различни локалитети на Южен

...
Техеран/София. Две умерено силни земетресения разтресоха различни локалитети на Южен
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Две умерено-силни земетресения в Южен Иран

Техеран/София. Две умерено мощни трусове разтресоха разнообразни локалитети на Южен Иран във вторник, 6 юли. Макар генерирани на повече от 600 километра (км) едно от друго, появяването и на двете сеизмични събития се дължи на сложно взаимоотношение сред три тектонски мегаплочи – Арабска, Евразийска и Индийска. По тези места Арабската плоча се подпъхва под континенталната Евразийска плоча в съществена посока север-североизток със скорост към 3.5 сантиметра в година.

Земетресенията са с магнитуд съвсем 5 и се появяват през един час – в 16:44 место време в южната външна страна на планините Загрос в провинция (остан) Фарс, и в 17:44 локално време в провинция Систан и Балуджистан, главно планински район в Югоизточен Иран. В случая на съвсем еднообразно количество отделена сила от една и съща дълбочина – към 10 км – под земната повърхнина (оценки на Евро-Средиземноморския център, Национален сеизмологичен център при Университета в Техеран и Геоложки проучвания-САЩ), оптималната активност на разтърсването в епицентъра не надминава VI степен. Така, евентуално и двата труса са усетени всеобщо в епицентралната област, нападали са предмети от бита, има счупени прозорци и слаби повреди по здания. Събитието в Южен Иран е допустимо да е усетено доста едва в основния град Шираз на провинция Фарс. Невъзможно е вторият трус да е усетен в столицата Захедан (на разстояние към 400 км от епицентъра) на провинция Систан и Балуджистан в Югоизточен Иран.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР