Те тръгват с риск за живота си към САЩ -

...
Те тръгват с риск за живота си към САЩ -
Коментари Харесай

Куба опустява. При това бягат най-вече младите.


Те потеглят с риск за живота си към Съединени американски щати - не устоят към този момент в родната Куба, напусната единствено за година от 200 000 души. Никой не съумява да ги спре, а най-тревожното за островната страна е, че бягат най-вече най-младите.

Мечтата на десетима кубинци за нов живот в Съединени американски щати приключи трагично, откакто салът, с който се бяха отправили към американските крайбрежия потъна. Това не е индивидуален случай - към този момент от месеци известията за удавени кубински бежанци стават все повече. При конфликт сред лодка с бежанци и кораб на бреговата защита на Куба наскоро още веднъж починаха хора. Властите в Куба настояват, че става дума за случай.
Редакцията предлага
В интервала от първи октомври 2021-а година до 30-и септември 2022-а само на границата със са регистрирани 224 607 кубински мигранти. През април 2022-а година броят им бе достигнал месечен връх - 35 092, по данни на Митническата и гранична работа (CBP). Не може да се дефинира с акуратност какъв брой хора от Куба към момента са на път за Съединени американски щати някъде в Латинска Америка или са се открили първо в Мексико, Централна Америка или други страни.

Напускат най-много младите

За кубинското общество, освен това напущат най-много младежите. Това е спомагателен удар върху националната стопанска система, която така и така е в сериозна рецесия.  " Забелязваме, че има доста родители, които изпращат синовете и дъщерите си в чужбина, с цел да не бъде застрашено бъдещето им ", споделя Хавиер Ларондо от неправителствената организация " Защитници на пандизчиите ".

Поради всеобщата емиграция единствено през предходната година Куба е изгубила към два-три % от популацията си, като по-голямата част от избягалите са хора в трудоспособна възраст.

Вълната от бягства стартира след обществените митинги през юли 2021-а година, когато макар възбраната хиляди хора в Куба излязоха на демонстрации против репресиите в страната, за народна власт и събаряне на еднопартийната система и против. Вследствие бяха задържани доста публицисти, художници, деятели и интелектуалци.

Съединени американски щати връщат хората назад

Според управляващите в Куба виновност за рецесията в снабдяването има, наложено на островната страна. Не всички кубинци обаче имат вяра на това пояснение. Голямата част от уредниците на митингите от 2021-а година решиха да изоставен страната, тъй като, изяснява ZDF.

Американските управляващи реагират на възходящия брой мигранти от Куба с всеобщи депортации. Почти всяка седмица кубински бежанци се връщат в родината си, въпреки да има сведения, че там ги чакат репресии. Тази процедура се подлага на критика все по-често от правозащитните организации.

" Америка не може да продължи да бъде кей на свободата, в случай че излагаме на риск тези, които бягат от гонене и принуждение ", разяснява Мария Елвира Салазар, членка на Камарата на представителите от Републиканската партия с кубински корени. Въпреки че партията, която Салазар съставлява, в реалност се застъпва за твърда миграционна политика и повече депортации, тя подлага на критика дейностите на управляващите.

Неотдавна в интернет бяха оповестени и персонални данни на кубински бежанци. Затова и Салазар приканва за възбрана на депортациите.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР