Те са работили години наред в Либия. Сега египетско село скърби за десетки убити при наводнения

...
Египетско село скърби за десетки свои мъже, убити в ужасяващите
Коментари Харесай

Египетско село скърби за десетки свои мъже, убити в ужасяващите наводнения, които разкъсаха град Дерна в съседна Либия< /p>От САМИ МАГДИ Associated Press, 15 септември 2023 г., 10:48 ч.

НАЗЛЕТ ЕЛ-ШАРИФ, Египет -- 42-годишният египетски фермер поливаше посевите си покрай Река Нил южно от столицата Кайро и превърта в мобилния си телефон, когато научава, че двама от синовете му са мъртви.

Ашраф Садауи Абдел-Фатах видя списък в социалните медии с имена на египтяни, загинали при ужасяващото наводнение, което разкъса град Дерна в съседна Либия в неделя вечерта.

Вторият му най-голям син, Мохамед, на 23 години, и Абдел-Рахман, който беше на 19, бяха в списъка, заедно с шестима роднини и десетки други мъже от тяхното село.

„Това е голям шок за семейството, но и за цялото село“, каза Абдел-Фатах, говорейки пред Асошиейтед прес в четвъртък пред своя дом в Назлет ел-Шариф, село в провинция Бени Суейф.

Поне 74 мъже от селото, някои на 17 години, са били убити, когато в Средиземно море бурята Даниел отприщи обилен дъжд на Дерна в неделя вечерта. Два язовира в планините над града се спукаха, изпращайки водна стена висока два етажа, която причини разрушения и помете цели квартали в морето.

Потопът се оказа смъртоносен за хиляди само за секунди, изкоренявайки жилищни сгради и отмивайки пътища и мостове. Повече от 11 300 души са съобщени за убити, според либийския Червен полумесец - включително десетки египтяни, които са живели и работили в Дерна от години.

Дни по-късно търсачите са копаене в кал и издълбани сгради в Дерна за 10 000 изчезнали и се опасяваха, че са мъртви.

„Беше като ад“, каза Рашад Езат Абдел-Хамид, 45-годишен -годишен египтянин, който оцеля след бедствието. Той каза, че той и още седем египтяни са се втурнали към покрива на триетажната си сграда, когато стената от вода се издигнала през улицата им в центъра на града.

Неизброим брой хора бяха отнесени в гъсто населената градска зона, каза Абдел-Хамид. Когато слезе, след като вълната намаля, това беше сцена на ужас.

Безжизнени тела, дрехи, потрошени коли и мебели лежаха навсякъде по улиците, наводнени с кал и отломки. Сградите са се срутили или са частично разрушени. Около него хора се вайкаха и плачеха, търсейки близките си и опитвайки се да извадят тези под развалините.

„Цели семейства се удавиха в домовете си. Други измиха пътя към морето“, каза Абдел-Хамид, който се върна в Египет в четвъртък. „Не беше останало нищо освен развалини.“

В коментари за притежаваната от Саудитска Арабия телевизионна станция Ал Арабия, кметът на Дерна Абдел-Монейм ал-Гаити каза по-рано тази седмица, че броят на жертвите може да се покачи до 20 000, като се има предвид броя на кварталите, ударени от водната стена.

Хиляди египтяни живееха в Дерна, повечето от които работеха в строителни проекти в града и околните райони, каза Абдел-Хамид. Той беше отишъл там само преди шест месеца.

Египтяните от десетилетия гравитираха към богатата на петрол Либия за работа. През последните години млади египтяни, подобно на други хора от Близкия изток и Африка, бягащи от конфликти и бедност, също използваха Либия като транзитен пункт, за да се опитат да стигнат до Европа през Средиземно море.

Либийските власти казват, че досега са открити телата на 145 египтяни, убити в Дерна. Десетки са били погребани в Либия, докато 84 са били отведени в близкия град Тобрук и върнати у дома със самолет, каза министерството на външните работи на Египет.

В Назлет ел-Шариф, на 167 километра ( 103 мили) от Кайро, 74 мъже от селото бяха погребани в масово погребение в сряда, на което присъстваха местни власти и стотици селяни.

Скръбта отеква в бедното земеделско село , където крави и магарета споделят черни пътища с коли, мотоциклети и каруци. Селските къщи са изправени пред горички с финикови палми и полетата са зелени с детелина, царевица и други зърна.

„Някои семейства загубиха един син, други двама, а други загубиха трима, “, каза Мустафа Авейс Мустафа, пенсиониран държавен служител. „Тези млади мъже отидоха там, за да помогнат на семействата си.“

Мохамед на Абдел-Фатах отиде в Либия преди три години, за да се опита да направи живота им по-добър, работейки като ден работник в Дерна, изпращайки парите, които можеше да спести на баща си, за да поддържа семейството, докато Египет потъваше все по-дълбоко в икономическа криза.

По-рано тази година Абдел-Рахман се присъедини към брат си в Дерна след две години неуспешно търсене на работа в Египет, каза баща им.

Последният път, когато разговаря с тях, беше на 8 септември, полу- час видео разговор с останалата част от семейството. Мохамед говореше с майка си за плановете си да се ожени и с нетърпение слушаше новини за това как се оправя новият му апартамент. Баща му го строи за него, добавяйки трети етаж към семейната къща.

Тримата племенници на Абдел-Фатах също загиват в Дерна. Тяхната майка, неговата снаха, е в шок и не може да говори четири дни по-късно, каза той.

„Цялото семейство е съсипано“, каза той.

Той намира малко утеха в фактът, че е успял да погребе синовете си — сърцето му е към други селяни, чиито момчета са били погребани на стотици километри в масови гробове в Либия.

Той продължава да гледа снимките на синовете си на телефона си и сълзите го задушават отново и отново.

„Те искаха да живеем по-добър живот“, каза той за двамата си сина. „Това е катастрофа, катастрофа за цялото село.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР