Те са мюсюлмани. Но изповядват религията със свои разбирания. По

...
Те са мюсюлмани. Но изповядват религията със свои разбирания. По
Коментари Харесай

Африканското племе на забулените мъже

Те са мюсюлмани. Но изповядват религията със свои разбирания. По метод, който слага не мъжа, а дамата на фундамент, освен това в действителност доста обилен и висок. От който обаче тя не може да падне.

Туарегите са номадско племе, правоприемник на финикийците, обитаващо Северна Африка – Алжир, Мали, Либия, Буркина Фасо и Нигер. Наричат ги Децата на Сахара, а дамите им са Кралиците на пустинята.

И нищо чудно, тъй като там господства безспорен матриархат. Името „ туареги “ е с арабски генезис и в действителност значи „ изоставени от Бога “. Това се дължи на късното им приемане на исляма, което е причина за сериозните разлики сред техните привички и тези на религията.

Туарегските дами вървят с открити лица, а техните мъже са забулени. Те покриват лицата си още в пубертета и след това имат право да ги демонстрират единствено пред своята обичана.

Жените пък имат цялостна полова независимост и могат да бъдат с колкото решат сътрудници. Единственото изискване е да влизат в шатрата по мрачно и да я напущат преди зазоряване. След като се омъжат, имат право да се разведат когато и да е, като за тях остават децата, палатката и животните. Бившият към този момент брачен партньор се връща при родителите си единствено с камилата и облеклата, с които е облечен.

От ранна детска възраст девойките биват учени да четат и пишат, до момента в който за момчетата не е проблем да останат необразовани. Тъщите се радват на голяма респект и постоянно мъжете даже не смеят да се хранят с тях в една палатка.

Всичко това е в контраст с мюсюлманската вяра, като това се дължи на обстоятелството, че туарегите са запазили огромна част от доислямските си обичаи. Там господства матрилинекна родова организация, което значи, че произходът се наследява по майчина линия; матрилокално брачно заселение, което ще рече, че мъжът живее при фамилията на брачната половинка си; както и матрилатерален брак, т.е. роднините се смятат от страната на брачната половинка.

Любопитно е, че през днешния ден матриархатът е непокътнат освен при туарегите. Тибетското племе мосо има подобен метод на живот, само че там дамите в действителност са иззели в целокупност мъжката роля.

Те надалеч не се грижат единствено за семейството, а се занимават още със скотовъдство, лов, земеделие, а от време на време даже с воюване. Мъжете, от своя страна, са лишени от всевъзможни отговорности. Според някои изследвания тяхната единствена задача е да си почиват по през целия ден, с цел да пазят силите си за нощните визити на своите дами. Други проучвания настояват обаче, че техен ангажимент е изхранването на фамилията.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР