Те са едни от най-дълголетните хора на Земята – жителите

...
Те са едни от най-дълголетните хора на Земята – жителите
Коментари Харесай

Япония: какво се случва с дълголетниците от Окинава


Те са едни от най-дълголетните хора на Земята – жителите на японската префектура Окинава. Напоследък обаче междинната дълготрайност на живота спада и там. На какво се дължи това?

За последните 40 години междинната дълготрайност на живота на дамите от префектура Окинава е спаднала от над 90 на 87,4 години

Поколения наред жителите на японската префектура Окинава имат репутацията на едни от най-дълголетните хора на планетата. Медицински специалисти и геронтолози се стичат на тези полутропически острови в южната част на Япония в търсене на тайната на, като множеството от тях стигат до заключението, че това е композиция от пълноценно хранене, постоянни физически извършения и поддръжката на фамилията и обществото.

Днес обаче това се трансформира. Докато цялото японско население живее по-дълго от всеки път, жителите на Окинава стартират да умират по-рано. И виновността за това е на по-младите генерации, които обръщат тил на обичайния метод на живот на островите. През 1980 година Окинава е с най-висока междинна дълготрайност на живота както за мъжете, по този начин и за дамите, като нормално се чака мъжете да доближат най-малко 84 години, а дамите - до 90-годишна възраст.

Продължителността на живота понижава

Но тези стойности стартират да понижават. През 1990 година междинната дълготрайност на живота на мъжете в Окинава е едвам на пето място измежду 47-те префектури в Япония, а през 2020 година тя към този момент е 36-а в листата. До 2005 година дамите от Окинава са били преди всичко измежду префектурите по дългоденствие, само че през 2020 година се срутват до седмото място.
Редакцията предлага
Според данните от преброяването през 2020 година, извършено от Министерството на здравеопазването, труда и обществените грижи, мъжете от Окинава живеят приблизително по 80,27 години, а дамите - 87,44 години. Макото Сузуки демонстрира персонален интерес към тематиката. Той е на 89 години и през целия си живот е изучавал на своите съграждани от острова. " Продължителността на живота на жителите на Окинава понижава много бързо и считаме, че казусът е в това, че по-младите хора не следват традициите на предходните генерации ", споделя той.

Сузуки към момента работи на ненапълно работно време като клиничен кардиолог и е съосновател на основания в Наха Изследователски център по науките за дълголетието в Окинава. " Хората в Окинава са повлияни от храната и метода на живот на други общества, изключително на Съединените щати ", споделя той пред Дъждовни води.

Чужди въздействия трансформират културата и традициите

След на Окинава са ситуирани десетки хиляди американски бойци. Тяхната просвета на бързо хранене и малкия екран, която е по-важна от физическите извършения, повлияват и на културата и традициите на локалното население, а резултатите към този момент са забележими. " Обикновено в питателните привички на Окинава са включени доста зеленчуци, локални плодове, тофу, риба и месо, въпреки и на дребни порции ", споделя Сузуки и прибавя: " Когато бях момче, ядяхме месо приблизително по един път на седмица. Това е табиет, който съм запазил и до през днешния ден. "

Освен това Сузуки е бил доста деен физически – спортувал е, катерил се е, стрелял е с лък, ходел е доста.

Томоко Оуан, доцентка в медицинския факултет на Университета на Рюкю, е склонен, че външните фактори оказват негативно влияние върху благосъстоянието на жителите на острова: " Окинава е известна като място, където. Но това стартира да се трансформира в годините след войната ", споделя тя. " Чужденци се реалокираха тук и донесоха със себе си личната си просвета. Бавно локалните хора се смесиха с тези пришълци, а диетата и традициите ни се трансформираха. ”

Храната е един от значимите детайли, които са се трансформирали, споделя тя, само че има и други.

Преди Окинава е била изостанал селски регион, само че в последно време доста от жителите му са възприели метода " бързо, бързо ", който се свързва по-скоро с японците от континенталната част на страната, показва Оуан.

Промяна в метода на живот

Април 2018: Масацо Нонака театралничи с потвърждението, че държи международния връх на Гинес за най-възрастния човек на Земята – тогава японецът е бил на 112 години и 259 дни

Каратето е тясно обвързвано с Окинава и до ден сегашен доста възрастни окинавци практикуват това бойно изкуство. Самата Оуан преподава карате в университета и споделя, че то е неизменима част от ежедневните ѝ извършения. Тя акцентира, че това е подготовка за тялото, мозъка и душата.

Въпреки това по-младите генерации окинавци наподобяват удовлетворени от метода си на живот, даже това да значи, че надали ще живеят толкоз дълго, колкото техните баби и дядовци.

" Това е актуалният японски метод на живот ", споделя Шухей Кохагура, 39-годишен чиновник в туристическа организация в Окинава. Признава, че всяка седмица поставя доста изключителни часове работа, за обяд си взима нещо от локалния магазин, а след работа излиза да пие с сътрудниците си.

" Израснал съм с този метод на живот, тъй че в този момент той ми е комфортен, макар че през огромна част от времето се окайвам, че съм прекомерно ангажиран. Традиционният метод на живот тук може и да звучи привлекателно, само че мисля, че ще ми е доста мъчно да се приспособявам към него, тъй като той е безпределно друг от всичко, с което съм привикнал ", споделя той.

Сузуки, чиято майка е доживяла до 105 години, има намерение да продължи да работи като доктор допустимо най-дълго. " Мисля, че младежите в Окинава не съумяват да се поучат от по-възрастните ", сподели той. " Жалко е, защото те няма да живеят толкоз дълго. Но нашето общество се промени доста за относително малко време ", заключава той.

Още по тематиката – в това видео:
Гръцкият остров на столетниците
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР