Те нямат семейства, а някои са и тежко болни -

...
Те нямат семейства, а някои са и тежко болни -
Коментари Харесай

Как Румъния спаси хиляда украински сирачета


Те нямат фамилии, а някои са и тежко заболели - украинските сирачета, на които румънската организация " Блонди " оказа помощ да избягат от войната. 1000 дечица към този момент са отведени на топло и несъмнено в Анталия.

Повечето от тях досега въобще не са летели със аероплан, не са напускали своите градове и села преди нахлуването на Русия в Украйна. А в този момент се готвят да отпътуват на юг - към място, за което са им споделили, че ще е като курорт.
Редакцията предлага
Летището на румънския град Бая Маре е едвам на 40 км от украинската граница. Децата, които ще отпътуват през днешния ден оттова за Анталия, са към 160. Те са все от приемни фамилии, най-вече от Днепропетровската област

Доведени са от Украйна от румънската оррганизация " Блонди ", която всекидневно оказва помощ на тежко заболели деца от нуждаещи се фамилии и на сираци - съумява да им провежда скъпи, постоянно животоспасяващи лечения. Но от началото на съветската инвазия " Блонди " оказва помощ на децата да избягат от войната.

Ракета с посланието: " За децата "

За по-малко от месец " Блонди " и партньорските ѝ организации са извели от Украйна към хиляда деца. Повечето от тях са чакали отварянето на филантропични евакуационни коридори, преди да тръгнат на път с рейсове и влакове, с цел да преминат границата към Румъния. Децата са на друга възраст - от малчугани до младежи.

По пътя си към летището в Бая Маре някои от тях са спирали и на гарата в Краматорск, която на осми април стана обект на съветско ракетно напедение. Сред жертвите имаше и доста деца. На една от ракетите, блъснали Краматорск, съветски боец цинично бе написал: " За децата ".

Децата ще останат дружно

Някои от децата, избавени от " Блонди ", в никакъв случай не са познавали родителите си или са ги изгубили. Други са така наречен " обществени сираци ", чиито фамилии не са в положение да ги отглеждат. Немалко от децата имат разнообразни увреждания и не са имали опция да се интегрират в естествените учебни заведения в Украйна. Има и измъчвани деца, както и такива, които са изведени от нездравословна за тях фамилна среда.

Към групата, запътила се към Анталия, са се включили и майки в неравностойно състояние, които се нуждаят от помощ, с цел да отведат децата си на безвредно място. Предварително не е известно докога децата ще останат в Турция, само че сигурно ще останат дружно - с цел да не не помнят езика си и да опазят своята еднаквост.

От Одеса до Дортмунд

Преди седмица в акциите на " Блонди " се включват по едно и също време два самолета. Единият е откарва сираци в Турция, а другият - едно украинско дете в немска клиника. Това е петмесечната Арина от Одеса, която е родена с тежко заболяване и може да оцелее единствено на изкуствено дишане.

В Анталия украинските сирачета ще могат да не помнят ужасите на войната

Нейната майка е украинка, татко ѝ е руснак. Майката съумява да замине за Германия с три от четирите деца на фамилията малко след началото на войната. Бащата остава при Арина, която е в болница в Одеса.

Аделина Тончан, основателката на " Блонди ", чува инцидентно за дребната Арина от украински емигрант в Букурещ и провежда комплицирания маршрут на момиченцето. То пътува първо по суша до молдовската столица Кишинев, оттова със специфичен аероплан отпътува за Букурещ, откъдето пътува до клиника в Дортмунд. Там чака да бъде оперирана. Майка ѝ Даря с другите си три деца към този момент е в Дортмунд.

Скоро към тях евентуално ще се присъеди и бащата Дмитро. " По дяволите Путин, по дяволите войната ", проклина той, чакайки в Букурещ самолета си за Германия.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР