В горещите летни дни едно райско място близо до Пловдив

...
</TD
>В горещите летни дни едно райско място близо до Пловдив
Коментари Харесай

Прохлада на 30 минути от Пловдив

В горещите летни дни едно райско място покрай Пловдив ви чака, с цел да ви предложи прохладата, спокойствието и хубостта си. 

Само на 35 километра от Пловдив се намира резерват " Червената стена ", който е част от листата на UNESCO и максимален биосферен подобен в Родопите. Той се намира над Бачковския манастир, където можете да се насладите на възхитителни планински пейзажи, вековни букови гори, водопади и съвършени местенца за пикник.

Резерватът е кръстен на най-високата отвесна канара в Родопите – Червената стена. Тя е ориентирана на северозапад и вечерно време пламва в алено под лъчите на залязващото слънце. Вижда се умерено от Пловдив при ясно време. Намира се в землищата на с. Бачково, с. Добростан и с. Орешец.

Тракийските светилища Белинташ и Караджов камък, които са ситуирани едно против друго също се намират в региона. От връх Попа се разкрива невероятна гледка към целия резерват, а многочислените керамични съдове, които са открити на това място потвърждават, че преди хиляди години върхът е бил светилище.

Бачковският манастир е началната точка на резерват " Червената стена ". Специално обозначена пътека, започваща от манастира, предлага на туристите добра опция да прегледат резервата. Околната природа и планинският релеф вдъхват голямо обаяние и успокоение с високите планински масиви и свежата богата зеленина на всички места.

През резервата текат и няколко реки, които образуват доста красиви дефилета и водопади. Река " Клувийска " да вземем за пример образува доста хубав водопад, който е елементарно наличен, среща се покрай с. Бачково и Бачковския Манастир. Бачковският водопад пък е формиран от карстов разлом и се намира в доста красива околност, а самият водопад е висок към 10 метра и е с голям брой ръкави и разклонения.

На река " Сливов Дол " пък се намира най-високият водопад в Родопите, наименуван Сливодолско падало (50м). Местността на река " Сливов дол " е доста живописна, като по поречието й може да се видят голям брой каскади и дребни водопади.

Тук се намира и един от най-богатите на пещери регион в България: Добростански бисер, Топчика, Ямата и Хралупата. 

Резерват “Червената стена " се характеризира с извънредно многообразие на растителни типове – открити са 645 типа висши растения и по централизация на такива той заема първо място от сходни предпазени естествени територии в България. От откритите тук растителни типове, 38 са включени в " Червената книга на България ", от тях 21 типа са ендемите за Балканския полуостров. Само тук в България може да се види най-красивата българска орхидея – венерина пантофка (Cypripedium calceolus). Фауната в резервата също е извънредно разнообразна. От откритите 63 типа птици тук, 17 са включени в “Червената книга на България ".

Не пропускайте да разгледате " Галерията ", с цел да се насладите на хубостта му!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР