Витамин В3, известен също като ниацин, играе решаваща роля за

...
Витамин В3, известен също като ниацин, играе решаваща роля за
Коментари Харесай

Ето защо този витамин е толкова важен за здравето ни

Витамин В3, прочут също като ниацин, играе решаваща роля за поддържане на цялостното здраве и благоденствие. Той е водоразтворим витамин, който принадлежи към групата В-комплекс, която се състои от осем съществени витамина, от които тялото ви се нуждае, с цел да действа вярно. Ето няколко аргументи, заради които витамин В3 е толкоз значим за вашето здраве:

Производство на сила: Една от главните функции на витамин В3 е да оказва помощ за превръщането на въглехидратите, мазнините и протеините в използваема сила за организма. Той е основен съставен елемент на ензимите, участващи в тези метаболитни процеси, което го прави от значително значение за производството на сила на клетъчно равнище. Достатъчните равнища на ниацин обезпечават на организма нужната сила за осъществяване на ежедневните действия и поддържане на оптимално действие.

Подпомага функционалността на нервната система: Витамин В3 е от значително значение за вярното действие на нервната система. Той играе жизненоважна роля в синтеза на невротрансмитерите, които са химически пратеници, предаващи сигнали сред нервните кафези. Адекватните равнища на ниацин спомагат за поддържане на когнитивната функционалност, контролиране на настроението и цялостното неврологично здраве.

Намалява равнищата на холестерола: Ниацинът е прочут със способността си да намалява равнищата на LDL холестерола (често именуван " неприятен " холестерол) и триглицеридите, като в същото време покачва HDL холестерола (известен като " добър " холестерол). Като предизвиква здравословния баланс на холестерола в кръвта, витамин В3 подкрепя здравето на сърдечно-съдовата система и понижава риска от сърдечни болести и инсулт.

Подпомага здравето на кожата: Друга значима изгода от витамин В3 е ролята му за поддържане на здрава кожа. Ниацинът спомага за поддържането на целостта на кожната преграда, която е от решаващо значение за отбраната от отрови от околната среда, бактерии и други нездравословни сътрудници. Той също по този начин подкрепя производството на серамиди, които са липидни молекули, спомагащи за задържането на влагата в кожата, като я поддържат хидратирана и еластична.

Регулира равнищата на кръвната захар: Витамин В3 играе роля в метаболизма на глюкозата, като спомага за регулирането на равнищата на кръвната захар. Това е изключително значимо за хората с диабет или инсулинова устойчивост, защото ниацинът може да способства за по-добър надзор на кръвната захар и да понижи риска от затруднения, свързани с диабета.

Подпомага здравето на храносмилателната система: Ниацинът взе участие в производството на храносмилателни ензими, които разграждат храната и улесняват усвояването на питателните субстанции. Адекватните равнища на витамин В3 спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система, предотвратяват храносмилателни проблеми като неприятно храносмилане и диария и поддържат цялостното здраве на червата.

Намалява възпалението: Проучванията демонстрират, че витамин В3 има противовъзпалителни свойства, които могат да оказват помощ за понижаване на възпалението в организма. Хроничното инфектиране е обвързвано с разнообразни здравословни положения, в това число артрит, сърдечносъдови болести и някои типове рак. Като понижава възпалението, ниацинът може да способства за цялостната профилактика и лекуване на болесттите.

От значително значение за възобновяване на ДНК: Ниацинът е нужен за възобновяване и синтеза на ДНК, като играе решаваща роля за поддържането на целостта на генетичния материал, написа actualno.com. Това е значимо за клетъчния напредък, деленето и цялостната клетъчна функционалност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР