.td_uid_42_5cd96213197df_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cd96213197df_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Преди няколко дни уеб порталът The

...
.td_uid_42_5cd96213197df_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cd96213197df_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Преди няколко дни уеб порталът The
Коментари Харесай

Историята как Microsoft реши да прехвърли Edge към енджина на Chromium

.td_uid_42_5cd96213197df_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cd96213197df_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Преди няколко дни уеб порталът The Verge разгласява просторен материал за това, по какъв начин Microsoft е взел решение да се откаже от работата върху първичната версия на уеб браузъра Edge. Първата публична информация за Edge на Chromium се появи в края на 2018 година, а през април тази година тестерите получиха първите версии на новата компилация.

Джо Белфиоре в изявление за изданието The Verge показа, какво тъкмо е предиздвикало Microsoft да преразгледа своите цели и да стартира взаимна работа със своя главен софтуерен съперник в създаването на собствен личен браузър, основан на енджина на Chromium,

Изпълнителният шеф на корпорацията е бил неудовлетворен от работата на Edge. Браузърът, показан още през лятото на 2015 година дружно с Windows 10, не се харесва на потребителите. През лятото на 2017 година неговият дял продължава да е незначително дребен спрямо големия дял на Гугъл Chrome. Надела е декларирал пред топ мениджърите на корпорацията, че желае да види огромен напредък в развиването на новия браузър. Белфиоре и Надела стартират намерено да признават, че репутацията на Edge, най-меко казано, е нееднозначна. Разработчиците с всички сили се пробват да усъвършенстват съвместимостта на новия браузър, само че по никакъв метод не могат да догонят Chrome, който с годините стана на процедура стандарт за актуалния компютър.
.td_uid_41_5cd96213194d0_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cd96213194d0_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Трябвало е нещо да се промени. И може би нещо да се пожертва.

След визитата на Сатя Надела разработчиците на Edge стартират най-внимателно да проучват минусите на браузъра. Разгаря се гневна полемика, по време на която се основава лист с преимуществата и слабите страни на Microsoft Edge.

Един от най-големите дефекти на Edge се оказва неговото прекомерно едва разпространяване. Проблемът е в това, че хората незадоволително интензивно употребяват този браузър. Потребителите единствено пробват Edge и минават към Chrome или другите конкурентни решения. Да не забравяме и че по това време делът на Windows 10 в света на операционните системи към момента е прекомерно дребен.

Това че Edge е интегриран в Оценка за съвместимост Windows 10 напълно не значи, че бизнес потребителите, които към момента избират Windows 7, могат да употребяват най-новите решения на софтуерния колос. Дори и в случай че някоя компания се е трансферирала към Windows 10, това напълно не значи, че тя употребява най-съвременната версия на тази Оценка за съвместимост.

И още, браузърът Microsoft Edge не се обновява като Chrome. Големите промени и нови версии се изпращат един път на 6 месеца. Предприятията въобще не желаят незабавно да мигрират към най-новите версии на Windows 10, тъй като те имат доста бъгове и постоянно пораждат проблеми с продуктивността и съвместимостта. Ако си напомним злополуката с Windows 10 October 2018 Update, елементарно ще разберем за какво за бизнеса допустимо най-голямото закъснение на обновяванията е най-строго предписание и напълно не е софтуерен консерватизъм. Дори и в случай че някой в корпоративния сегмент употребява Edge, то това напълно не е най-новата версия на този браузър.

Другият огромен минус на Edge е неналичието на съгласуемост. Edge употребява собствен личен енджин за рендирането а уеб страниците, който е напълно друг от тези в Chrome и Safari. А това води до проблеми при потреблението на някои онлайн услуги и в проявлението на някои уеб страници. Слабото разпространяване на Edge води до това, че уеб програмистите не обръщат внимание на новия браузър на Microsoft и непосредствено го пренебрегват. Получава се затворен кръг: хората не употребяват Edge заради недобрата съгласуемост, а разработчиците не усъвършенстват своите уеб планове, тъй като този браузър не е известен.

Към всичко изброено до момента би трябвало да прибавим и обстоятелството, че Edge е UWP приложение, написано на една относително млада платформа. Стандартните приложения за Windows 7 и Windows 10 са стратегии, основани на 35 годишна добре развита и изцяло тествана платформа. Въпреки многото си прерогативи, UWP изостава от Win32, а това значи, че някои неща не работят съгласно упованията на разработчиците. Така да вземем за пример, работата с няколко монитора не е на равнище. Екипът програмисти на Edge би трябвало да чака, до момента в който не бъдат направени измененията и подобренията в UWP, с цел да могат да продължат работата си по Edge. Но, на Microsoft незабавно е нужен нов браузър, който да работи в средата на операционните системи Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10.

Microsoft стартира да обмисля нови разновидности за решаването на тези проблеми. Обсъжда се концепцията Edge да не е част от операционната система и да се сложи в Microsoft Store. Това би дало опция на разработчиците доста по-често да показват обновявания и пачове. Обмисля се и версия на UWP за Windows 7, както и прехода към потреблението на енджина на Chromium.

По това време софтуерният колос назначава в екипа на Chrome повече експерти, с цел да може по-бързо да се реши казуса със съвместимостта. Не се получава. След решаването на един проблем, пораждат нов 10. Интернет се развива толкоз бързо, а и Гугъл от своя страна предлага прекалено много нови уеб стандарти, които доста бързо стават рутинна процедура заради изключителната известност на Chrome. Оказва се, че даже и Microsoft няма задоволително запаси, с цел да успее в тази област.

Друг проблем за Microsoft е структурата на отдела разработчици на новия браузър. В началото с Edge и неговият енджин EdgeHTML се занимава обособен екип. Самият браузър се основава от други хора. След като софтуерният колос прави съществена оптимизация на отделите и Тери Майерсън напуща компанията, софтуерният колос сплотява двете групи в една, която работи под управлението на Джо Белфиоре. Това би трябвало да помогне и браузърът да стартира да се развива по-бързо, само че в следствие от тези промени проблемите в Edge стават още по-очевидни. Компанията стартира да основава прототипи на разнообразни разновидности на един напълно нов Edge, като по този метод се търси метод по какъв начин да бъдат избегнати неговите дефекти.

Единият от прототипите носи името Blade . В този браузър концепцията е да се добави енджина Blink в тогава съществуващата версия на Edge. Другият първообраз се назовава Septagon и точно това е версията, която в този момент е дадена на тестерите.

За да вземат вярното решение, разработчиците се срещат с Бил Гейтс, Кевин Скот от LinkedIn, Нат Фридман от GitHub и други генерални и изпълнителни шефове . Целта на тези срещи е да се изслуша мнението на тези авторитетни хора по отношение на следствията от едно вероятно решение за потреблението на Chromium и от вероятностите от измененията в връзките с Гугъл.

Окончателното решение е взето през месец септември 2018 година. Надела и висшият мениджмънт на Microsoft подписват плана и след три месеца това решение на софтуерния колос става обществено. Програмният управител на Microsoft споделя:

„Бяхме много нервни. За благополучие, незабавно след анонса получихме единствено позитивни мнения от експертите на Гугъл, които се зарадваха на нашето решение да се присъединим към тази общност“.

Но не всички са настроени толкоз позитивно. Mozilla да вземем за пример, намерено изрече своето неодобрение от прехода на Edge към Chromium. Създателите на Firefox обявиха, че това решение неизбежно ще докара до утежняване на пазара и разработчиците ще стартират да пишат код единствено за Chromium и Safari. Mozilla разгласи, че продължава да се бори за един същински отворен интернет.

След формалния анонс стартира същинската работа върху основаването над „Edgium“ / „ Chredge „. Специалистите на Microsoft и Гугъл стартират взаимно да работят върху уеб стандартите и работата потръгва. Решението за потребление енджина на Chrome сближава двете компании.

Първото, което разработчиците би трябвало да решат е коя платформа да употребяват с цел да поддържат връзка. Гугъл Hangouts или Microsoft Teams? Word или Гугъл Docs? Microsoft взема решение да не нажежава ситуацията и предлага да се употребява, това, което програмистите са си употребявали и употребяват в плана Chromium.

„Решихме да използваме Гугъл Hangouts и по този метод улеснихме живота на всички.

Разработчиците на Гугъл детайлно изясняват на Microsoft, по какъв начин тъкмо работи open-source общността Chromium и по какъв начин най-бързо и оперативно могат да се вършат измененията. Те даже оферират на разработчиците на Microsoft в началото да отстранят няколко видяни бъга, с цел да свикнат с кодовата база на Chromium. В последна сметка двете компании за почват взаимна работа освен върху Edge, само че и върху Windows версията на Chrome. В последна сметка печелят всички консуматори, тъй като с помощта на взаимните старания, и двата браузъра работят по-добре. Към сегашен ден се работи върху някои аспекти на Chrome, като да вземем за пример сензорното въвеждане на информация, плавното скролиране, софтуерната клавиатура и други.

Edge на Chromium е към момента при започване на своето развиване. Предстои още доста взаимна работа, само че освен това двете компании остават сурови съперници, изключително на пазара а браузърите. През последните няколко години Гугъл и Microsoft имаха доста конфликти точно в това отношение. Отказът от поддръжката на Гугъл Maps на Windows Phone, войната за YouTube клиентите, изключването на Exchange ActiveSync за Windows Phone и отводът да се създават приложения за Windows. Нещата се усложниха и от това, че Edge не се поддържа в Гугъл Drive, Meet и Docs.

Белфиоре не скрива, че Microsoft и Гугъл ще се конкурират на пазара на браузърите, само че смята, че двете компании могат взаимно да работят върху подобряването на уеб-стандартите, което ще е от изгода за всички консуматори.

Съвсем разумно е, че Edge на Chromium ще поддържа разширенията за Chrome. Това сигурно ще се хареса на потребителите. Поддръжката на разширенията за Chrome ще даде опция за потреблението на голямата библиотека от потребни и неособено потребни разширения. Другите Chromium браузъри, като да вземем за пример Vivaldi, поддържат разширенията за Chrome и няма аргументи новият Edge да не ги поддържа.

Преходът от остарелия Edge към новия няма да стане за един ден. Предстои още доста работа. Работа, която е непривична и за двете компании. Както и да се пробва Microsoft да притегли нови консуматори към новия браузър, ясно е, че както Chrome, по този начин и Edge ще стартират доста по-добре да работят в средата на операционната система Windows. Още в този момент, в най-първите Dev / Canary версии, новият Microsoft Edge наподобява също толкоз добре, колкото и Гугъл Chrome. Напълно е допустимо новият Microsoft Edge да стане най-хубавият общоприет браузър, интегриран в операционната система Windows. Има немалка възможност браузърът на Windows да престане да се употребява единствено за изтеглянето на Chrome. Остава единствено Microsoft да убеди потребителите, че към този момент могат да се откажат от потреблението на Chrome.
.td_uid_43_5cd9621319a17_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5cd9621319a17_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР