.td_uid_42_5cbb33e1d6470_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cbb33e1d6470_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Периодично в уеб пространството се появява

...
.td_uid_42_5cbb33e1d6470_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cbb33e1d6470_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Периодично в уеб пространството се появява
Коментари Харесай

Sonnengewehr: дали нацистите биха могли да изпепеляват градове с лъч от космоса

.td_uid_42_5cbb33e1d6470_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cbb33e1d6470_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Периодично в уеб пространството се появява информация за слънчевото оръжие на нацистите Sonnengewehr . Да се спрем и ние върху този забавен план и да обърнем внимание на насъбраната към сегашен ден информация.

В орбита към Земята се върти галактическа станция с гигантско огледало. Мащабната структура се завърта и изгаря земната повърхнина благодарение на съсредоточен безоблачен лъч – Париж, Москва и в края на краищата и Ню Йорк. Прилича на сюжет от комиксите, на един от многото фантастични филм, показани през последните няколко години или на епизод от играта Wolfenstein.

Твърде фантастично, с цел да е действителност. И въпреки всичко, преди много години в Германия наподобява в действителност са обмисляли основаването на сходно ужасно оръжие за всеобщо поразяване.
.td_uid_41_5cbb33e1d5faa_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cbb33e1d5faa_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0} Бащата на ракетостроенето
Името на Херман Оберт напълно не е по този начин известно, като това на Вернер декор Браун. Но декор Браун неведнъж е подчертавал, че без Оберт човечеството надали би съумяло по този начин бързо да усвои ракетните технологии и да излезе в космоса. В началото на 1920-те години роденият в Трансилвания Оберт разгласява книга, в която посредством математически калкулации потвърждава опцията за асимилиране на космоса благодарение на съществуващите тогава технологии.

Професорът е смятал, че човечеството от дълго време е имало опция да построи ракета, която може да излезе отвън атмосферата на нашата планета. А благодарение на сходни галактически апарати е допустимо да се изследва Земята и какво има отвън нейните лимити. В своята научна работа Херман в детайли разказва ракета с няколко степени с капсула за екипажа, както и нейното завръщане благодарение на парашут.

Една от концепциите на Оберт е била извеждането в орбита на галактическа станция с вдлъбнато огледало с диаметър към 100 метра. Оберт не е имал никакви проекти за заличаване и съсипия. Според неговите пресмятания станцията с гигантското огледало ще се употребява единствено за мирни цели. Концентрираните слънчеви лъчи биха могли да се употребяват за разтопяването на част от полярните ледове и с цел да се обезпечи повече земя за икономически цели. Апаратът би могъл да стане източник на евтина сила за хората.

Оберт даже не е разглеждал ракетната техника като оръжие. В своите лекции пред студентите той не е отричал, че междуконтиненталните балистични ракети, носещи бомби или паралитичен газ могат да бъдат извънредно подли. Но е бил убеден, че нито една страна няма да поеме сходно задължение и отговорност за потреблението на толкоз ужасно оръжие. Тогава до началото на Втората международна война са оставали единствено 10 години…

През 1930-те години Оберт въпреки всичко построява ракета, която дори снимат във филм. Но при тестванията Херман поврежда зрението и слуха си, само че това не му пречи да продължава своите научни проучвания. Именно тогава от него стартират да се интересуват нацистката върхушка.
Нацистите и оръжието на възмездието
След провалянето в Първата международна война Германия е много лимитирана във всичко, що се отнася до оръжието. С течение на времето Хитлер просто стопира да обръща внимание на сходни условности. Но през 1920-те и началото на 1930-те години е трябвало най-малко да се преструва, че Версайският контракт коства нещо и се съблюдава.

Но ракетната техника е напълно нова и по никакъв метод не се контролира. Ето за какво ползата от страна на немското държавно управление към разработките на Оберт става доста висок.

Наблюдава се внезапна активизация в конструирането на ракетни оръжия незабавно откакто през 1930-та година Адолф Хитлер дефинитивно се утвърждава като водач на страната. В дребното селце Пенемюнде е издигнат специфичен полигон, в който под управлението на Вернер декор Браун се организират проучвания в региона на ракетната техника. Именно там е основана Фау-2 – първата в света балистична ракета за далечни дистанции.

Официално Херман не е взел участие в основаването на това извънредно оръжие. Но се приказва, че той е посещавал екипа на декор Браун под подправена идентичност и е участвал при първото изстрелване на Фау-2.

Причината Херман да не взе участие е, че е ангажиран с надалеч по-важна за нацистите задача. Той е работел върху напълно нов вид ракета, която може да преодолява дистанциите сред континентите. Не се знае за какво по този начин внезапно ученият се помирява със съвестта си и стартира да създава оръжия за всеобщо поразяване. Не е изключено професорът да е мечтаел за покоряването на космоса, без да се замисля до какво могат да доведат неговите изобретения.



В последна сметка Фау-3 не се употребява от военните на третия райх, И още, висшето командване въобще не е мислело, че нещата ще стигнат до провал. Но когато краят на войната стартира да се обяснява, военните започват създаването на няколко съвсем безумни плана. Ако даже и един от тях е бил даже и отчасти сполучлив, можело е и да не се стигне до капитулация. Разбира се, един от тези планове е Sonnengewehr .
Sonnengewehr – Слънчевото оръдие
Проектът на орбитално оръжие, способно да изтрие от лицето на Земята цели градове се базира на научните писания и математическия уред на Оберт. Самият той не взе участие в основаването на Sonnengewehr, тъй като работи върху изграбдането на междуконтинентална ракета. Слънчевото оръдие е поверено на учените от полигона, които към този момент тестват друго супероръжие – страховитото оръдие Дора.

Местните физици значително преработват концепциите на Херман в сходство с военните стандарти. Но в центъра на вниманието остава галактическата станция. Плановете са в космоса да се извеждат обособени модули, от които последователно да се построи самата галактическа станция. По-късно тази концепция е осъществена в МКС.

Предвидена е реализацията на изкуствена гравитация, която се обезпечава посредством въртене на станцията, а доставката на обособените модули е трябвало да става благодарение на осъвременена версия на Фау-2. В тази станция е трябвало да работят парни централи, употребяващи силата на Слънцето. Интересно е, че навътре в тази станция е трябвало да бъдат отглеждани хиляди тикви, интензивно преработващи въглеродния диоксид в О2. Предвидени са даже магнитни обувки за работа в безтегловност и защитни каски за главите на служащите.

Но най-важният детайл на този галактически корпус е гигантският отражател с повърхност към 9 квадратни километра. Учените са пресметнали, че плануваното от Херман огледало може и да е задоволително за размразяване на ледове, само че е прекомерно малко за военни цели и доста нараснали неговата повърхност. Повърхността на огледалото е планувано да бъде покрита с железен натрий – мек алкален метал със сребрист цвят. Под въздействието на кислорода натрият потъмнява и е податлив към самозапалване, само че за в космоса е подобаващ.

В положения на безучастие параболичното огледало просто отразява слънчевата светлина и защищава екипажа на галактическата станция. Но при нужда то се завърта благодарение на дребни ракетни мотори по подобен метод, че тесният съсредоточен вързоп светлина да се концентрира върху дребна повърхност от земната повърхнина. Нацистите са пресметнали, че силата ще е задоволителна за изпепеляването на цели градове.

Космическата станция е трябвало да бъде в орбита на височина към 8 хиляди километра над планетата.
Фантазии, агитация или действителни проекти
Няма никакви достоверни доказателства, че германците в действителност са работили върху построяването на Sonnengewehr. Историята в началото е оповестена от американските медии, които цитират войските, завзели Хилерслебен и получили частична информация от локалните учени. Те съобщили, че е имало два проекта – оптимистичен и скептичен. Първият предвиждал построяването на слънчевото оръдие до 2000 година. Във втория проект се е предвиждало възникването на непланирани компликации, заради което Sonnengewehr е трябвало да бъде построено в границите на 100 години.

Първата информация за това фантастично оръжие с появява в американската преса през 1945 година, тъкмо в навечерието преди капитулацията на Германия. Не е изключено това да е било просто агитация, нужна на съдружниците по това време.

Но наподобява Оберт в действителност е описал в своите земетресения гигантското Sonnengewehr. А като се има поради какъв брой доста са харесвали нацистите всевъзможен жанр оръжие на възмездието, напълно не е изключено през последните години на войната да пробват най-различни и съвременни за времето си оръжия.

Според днешните компютърни пресмятания, на това разстояние слънчевото оръдие не би могло да обезпечи силата, нужна за запалването на градове. По всичко проличава, че Sonnengewehr е можело да се окаже най-безполезната разработка от тези военни времена.

А Херман Оберт се е радвал на дълъг и забавен живот и със личните си очи вижда, по какъв метод човечеството стартира усвояването на космоса. Германският физик умря през 1989 година и работи взаимно в Вернер декор Браун по американската галактическа стратегия. Никой от тях не се пробва да основава убийственото галактическо огледало.
.td_uid_43_5cbb33e1d683f_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5cbb33e1d683f_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР