.td_uid_42_5c92673c86286_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c92673c86286_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Sykorsky се счита за един от

...
.td_uid_42_5c92673c86286_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c92673c86286_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Sykorsky се счита за един от
Коментари Харесай

Sykorsky демонстрира безпилотен вертолет с човек на борда

.td_uid_42_5c92673c86286_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c92673c86286_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Sykorsky се смята за един от международните водачи в създаването на безпилотни вертолети. Създадената от компанията компютърна система Matrix Technology към този момент е достигнала такова равнище, че през идващите няколко месеца Sykorsky има намерение да интегрира някои функционалности в във военните вертолети. Както и при самостоятелните коли, тези функционалности доста понижават натоварването на водачите.

Sykorsky без каквито и да било гръмки разгласи сътвори функционален автопилот за хеликоптери, който към този момент работи добре и в този момент протичат заключителните проби. Журналист на Wired тества роботизираната въздушна машина SARA (Sikorsky Autonomy Research Aircraft) и показа усещанията си.

Събитието наподобява много скучно – издигане, застиване във въздуха. маневри към летището и кацане в определена точка на местността, на 16 км от точката на политане. Необичайното е наличието на журналиста в кабината. Тоест, Sykorsky е провел сполучливи проби на безпилотен вертолет с жив пътник на борда.
.td_uid_41_5c92673c86012_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c92673c86012_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
При тестванията не е употребявано радиоуправление, а вертолетът е извършил всичко 100% независимо.

Новата система в началото ще се употребява от военните и от бизнеса. Безпилотният вертолет може да извършва дилемите, които с изменчив триумф вземат решение дроновете. Например, превозването на товари, наблюдаване към нефтени и газови платформи и така нататък Но безпилотният вертолет е доста по-функционален спрямо дрона. Той доста сполучливо може да се употребява при избавителни интервенции.

Разбира се, технологията най-после ще стартира да се употребява и в пътническия превоз. Компанията Sykorsky, която Lockheed Martin закупи през 2015 година, наскоро публично съобщи, че се включва в конкуренцията за създаването на безпилотно въздушно такси.

Подобно на електрическите автомобили на Tesla, ръководството на роботизирания вертолет е напълно елементарно. За да се поеме ръководството е задоволително да се поеме щурвала, при което компютърната система се изключва. Когато водачът отпусне ръка, компютърът още веднъж поема ръководството.

Специално за неопитните пасажери-пилоти са основани специфични детайли на ръководството. Те доста припомнят на компютърна игра и са ситуирани от двете страни на седалката. Десният джойстик се употребява за хоризонтално придвижване на машината – напред-назад и наляво-надясно. Левият джойстик се употребява за издигане и втурване на вертолета, както и за неговото завъртане. За непрофесионалистите това ръководство е по-лесно, в съпоставяне със общоприетите уреди за ръководство на хеликоптер.



По време на тестванията системата SARA (Sikorsky Autonomy Research Aircraft) е демонстрирала сърдечност и предсказуемост. Управлението е напълно елементарно. При дребна скорост под пет възела, стартирането на щурвала води до увисването на вертолета във въздуха, като се регистрира въздействието напразно. Ако скоростта е по-висока от пет възела, след стартирането на щурвала, вертолетът продължава придвижването си със същата скорост.

Разработването на автопилота за вертолети се оглавява от Игор Черепински. В коментара си за Wired той съобщи, че роботизираната система за ръководство ще бъде в допълнение опростена и вертолетът ще може да се ръководи и от напълно незапознатите с тази техника хора.
.td_uid_43_5c92673c86496_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c92673c86496_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР