С традиционното измиване на ръцете бе отбелязан днес Денят на

...
</TD
>С традиционното измиване на ръцете бе отбелязан днес Денят на
Коментари Харесай

Русенските болници отбелязаха Деня на родилната помощ

С обичайното измиване на ръцете бе маркиран през днешния ден Денят на родилната помощ – Бабинден, в двете русенски академични лечебни заведения " Медика " и " Канев ", оповестиха от общината в Русе. 

" Изразявам голяма признателност за сложните моменти, които вие преодолявате като екипи, и за спокойствието и увереността, които вдъхвате на фамилиите, когато пристъпят към този извънредно значим и прочувствен за тях миг ", обърна се към болничните екипи кметът на община Русе Пенчо Милков.

В УМБАЛ " Медика " празничният обред за Бабинден извършиха акушер-гинекологът доктор Галина Аръшева, която е изродила най-вече бебета през миналата година, и акушерката Мерал Фикрет - най-младият член на екипа.

В Университетска болница " Канев " взеха присъединяване началникът на отделението по акушерство и гинекология доктор Светла Христова и дежурните в родилна зала акушерки Галина Рашкова и Красимира Антонова.

Официални посетители в двете лечебни заведения бяха регионалният шеф Данаил Ковачев, ръководителят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф. доктор Кангалов и деканът на факултет " Обществено здраве и здравни грижи " проф. дн Никола Събев.

През 2023 година в УМБАЛ " Медика " се раждат 311 деца – 166 момчета и 145 девойки, като близнаците са общо 5 двойки. Най-младата майка е била на 17 година, а най-възрастната – на 45 година В отделението по акушерство и гинекология са потърсили помощ пациентки от цяла Северна България, както и от гражданки на Украйна, Русия, Англия и Китай.

От болничното заведение означават, че на фона на негативния демографски приръст за страната, раждаемостта в " Медика " се е нараснала с 64 бебета за миналата година. Повишила се е броя и на естествените раждания - повече от половината от всички раждания в болничното заведение, което за екипа на отделението е доста добър индикатор.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР