Областният управител проф. Мария Нейкова прие делегация от Турция, водена

...
</TD
>Областният управител проф. Мария Нейкова прие делегация от Турция, водена
Коментари Харесай

Голяма турска делегация бе на посещение в Бургас

Областният шеф проф. Мария Нейкова одобри делегация от Турция, водена от регионалния шеф на област Къркларели Бирол Екиджи.

На работната среща бяха разисквани съответни стъпки, които да задълбочат развиването на взаимоотношенията сред двете погранични области в региона на културата, опазването на здравето, образованието и икономическите връзки.

" Срещата през днешния ден е продължение на едни към този момент открити и перспективни връзки с област Къркларели, Република Турция. В годините обратно Областна администрация Бургас е построила прелестни партньорски връзки с Къркларели. Сътрудничеството е действително и дейно, финализирали сме редица планове за възстановяване на инфраструктурата, запазване на общото културно-историческо завещание, поощряване на туризма ", сподели в приветствието си регионалният шеф проф. Мария Нейкова.

През последните програмни интервали Областна администрация Бургас и Къркларели съумяха да осъществят планове по програмата за трансгранично съдействие и за запазване общото културно-историческо завещание за отбрана на знакови от позиция на архитектурата здания, както и план за разпространение на туризма, обичайните артикули и културното благосъстояние на Черноморския район.

Проблемите с мигрантския напън също бяха част от полемиката сред регионалните шефове на Бургас и Къркларели.

Кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев сложи въпроса за скупчването на коли и рейсове на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Малко Търново-Дерекьой ", което основава напрежение сред хората, изключително в празничните и почивните дни, и в дейния сезон. Обсъди се нуждата от уголемение на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Малко Търново " и построяването на четирилентова транспортна връзка от граничната община Малко Търново до Бургас, което би оказало удобно въздействие върху туризма в региона, ще съживи Странджа, ще облекчи натовареността на граничните митнически пунктове. С подобряването на инфраструктурата ще се облекчи трафикът на леки коли и рейсове. Община Малко Търново има подготвеност с план за разширение на ГКПП-Малко Търново. Кметът Янчев предложи да се образуват работни групи от експерти от Къркларели, Бургас и Малко Търново, които интензивно да работят по казуса,  който от години чака своето решение. 

На срещата, проведена от регионалния шеф на Бургас и кметът на Община Малко Търново, мина при засилен двустранен интерес. На форума участваха още  Генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, представители на промишлените покои на Къркларели, Бабаески и Бургас, ръководители на митниците от двете страни, представители на спортните среди, културата, образованието, работата с младежи, ректорите на Бургаския
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР