Филмът Ф1.618“ е един много любопитен, постмодерен филм, в който

...
</TD
>Филмът Ф1.618“ е един много любопитен, постмодерен филм, в който
Коментари Харесай

Георги Тошев: Eдинственият истински критик за творците е публиката

Филмът " Ф1.618 “ е един доста любопитен, постмодерен филм, в който могат да се огледат няколко кинематографични школи. Теодор Ушев съумява да даде доста забавна поръчка за наличие освен в анимационното кино, където се счита за един от огромните модерни майстори, а и в игралното. Това сподели журналистът Георги Тошев в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “ в коментар на извоюваната от българския режисьор премия " Златна  палма “ на 23-тия кинофестивал в Бевърли Хилс.  

Той означи, че това е първият игрален филм на Теодор Ушев и с него той е показал изключителна храброст. " Обикновено дебютантите са доста внимателни и залитат в една или друга прекаленост. Теодор Ушев не се опасява да рискува и резултатът е налице “, сподели Георги Тошев. 

Журналистът означи, че филмът не е направил огромен боксофис в България, " само че пък е превъзходен мотив страната ни да бъде показана на огромни фестивали “. " Наградата считам за напълно закономерна, тъй като кинофестивалите са места, където жури и аудитория търсят нови хрумвания и нова позиция към киноизкуството “, добави Тошев. 

Голяма част от българските критици на кино лентата са хора, които даже не са го гледали, разяснява журналистът. " Смятам, че салдото във възприемането на непознатия триумф е въпрос на национално самочувствие. По всичко проличава, че националното ни самочувствие е ниско. По същия метод ние не можехме умерено да одобряваме триумфите, даже да не разбираме изкуството на Кристо и Жан Клод. По същия метод ние заклеймихме Мария Бакалова единствено с дебюта й. Наскоро цитирахме изборно от 30 изявления единствената с отрицателни детайли рецензия по отношение на Соня Йончева и присъединяване й в " Норма “, уточни Георги Тошев. 

Според него единственият същински критик за създателите е публиката. " В България от дълго време няма една оперативна рецензия, която да е респектираща. Дори в западните страни доста малко останаха същинските критици, тъй като доста от тях са свързани с разнообразни лобита. Ние имаме " Букър “, шортлист и се занимаваме с един или двама писатели, които не одобряват премията на Георги Господинов и считат, че това е повече маркетинг “, разяснява журналистът. 

Георги Господинов по думите му е събитие освен в българската, само че и в актуалната европейска литература. " Той има един нюх да държи интернационална аудитория с тематиките и проблемите, за които написа, и езика, който през годините усъвършенства. Във " Времеубежище “ има неща, които са оракулски, даже войната. Знаем по кое време е написан този разказ и знаем какъв брой неща от този разказ се случват през днешния ден и в този момент. Как западната рецензия и хората, които схващат от литература, да не отделят творчеството на Господинов, съответния му разказ и да не го наградят? “, разяснява Георги Тошев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР