Доц. д-р Десислава Атанасова, заместник-ректор на Русенския университет Ангел Кънчев“

...
</TD
>Доц. д-р Десислава Атанасова, заместник-ректор на Русенския университет Ангел Кънчев“
Коментари Харесай

Представиха работата на РУ на първата в страната регионална конференция на БТА

Доц. доктор Десислава Атанасова, заместник-ректор на Русенския университет " Ангел Кънчев “ по интернационализация и информационна политика показа работата на русенската Алма Матер по стратегии в границите на първата в страната районна конференция по план " Европа на Балканите: Общо бъдеще “, проведена от Българската телеграфна организация /БТА/. Събитието има за цел да разпространява европейските политики по доближаване в България и на Балканите и се организира в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в крайдунавския град, оповестиха от университета.

За интервала 2021-2027 Политиката на Европейския съюз за вложения има 5 съществени цели. За Русенския университет, като мултидисциплинарна академична институция и проучвателен университет, те са еднообразно значими, а точно: по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа; по-зелена, нисковъглеродна и устойчива Европа с стопанска система в преход към нулеви чисти въглеродни емисии; по-добре обвързвана Европа посредством възстановяване на мобилността; по-социална и по-приобщаваща Европа и Европа по-близо до жителите.

" За Русенския университет новото потомство фондове не са единствено опция за финансиране на научноизследователски и приложни начинания. Нека не забравяме, че те имат за цел да оказват помощ на районите да реализират екологосъобразен дигитален преход и да понижат диспропорциите в развиването в Европейски Съюз. “, уточни доцент доктор Десислава Атанасова.

Университетът и неговите филиали във Видин, Силистра, Разград, с одобрените интернационалните партньорства и развиването на партньорски мрежи на практика е движеща мощ за развиването на българската част от Дунавското пространство, осигурявайки както развиването на човешкия капитал, по този начин и новаторските решения за превъзмогване на главните провокации. Сред тях са енергийният промишлен суверенитет, адаптирането към изменението на климата, демографската рецесия, сигурността, превъзмогване на обществена изолираност.

" Това изисква от нас дейна институционална позиция, която да подкрепя съдействието сред всички заинтригувани страни. За това част от предизвикването пред нас е не просто да създаваме качествени планове, а да предизвикваме разнообразни формати, посредством които да активизираме общностите да припознават общите си ползи и цели и да си партнират в тях. “, акцентира доцент доктор Атанасова.

По линия на стратегиите за трансгранично съдействие и INTERREG са изпълнени над 20 плана. Сред последните са сполучливо завършилият в края на предходната година план за център за върхови достижения. Освен в INTERREG – България-Румъния, университетът взе участие и в аналогичната стратегия за Балкани-Средиземно море.

Благодарение на опциите, които обезпечават интернационалните и национално финансираните планове, Русенският университет увеличи своя научно-изследователски потенциал и усъвършенства научно-изследователската инфраструктура. Тези планове затвърдиха и мощното интернационално наличие на Русенската Алма Матер. Те подкрепят доближаването на районите посредством поддръжка за тяхното развиване както на територията на страната, по този начин и в трансграничен проект на всички територии, тъй като без доближаване и съдействие минусите на по-слабо развитите територии ще нарастват.

" През новия програмен интервал ще продължим да изпълняваме плановете за Центрове за върхови достижения и подготвеност в тяхната последваща фаза на развиване. В същото време предстоят и доста нови планове. Най-интересните на настоящия стадий са присъединяване ни в Създаване на мрежа от проучвателен висши учебни заведения в България по Национален проект за възобновяване и резистентност, за който подадохме планово предложение през предходната седмица, и новият Център за компетентности " Синьо новаторско и стабилно ръководство на крайбрежната морска и речна околна среда и запаси - BLUE-CRISTAL “, за който следва да бъде подадено планово предложение през месец март. “, сподели доцент доктор Атанасова.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР