Тази земеделска култура е известна като лепкав или сладък ориз.

...
Тази земеделска култура е известна като лепкав или сладък ориз.
Коментари Харесай

Какво представлява лепкавият ориз и за какво се използва?

Тази земеделска просвета е известна като леплив или сладостен ориз. Независимо от названието съставлява кръговиден ориз, който незабавно се разпознава по лепкавата текстура, наподобяваща лепило.

Това качество на ориза се дължи на неналичието на съставния елемент амилоза. За разлика от дългозърнестия ориз, който съдържа 19-23% амилоза, лепкавият съдържа най-много 1%.

Олющеният сладостен ориз е изцяло непрогледен, за разлика от другите типове ориз, които са леко транспарантни, когато са сурови. В съпоставяне с по-дългите сортове лъскавият ориз изисква и минимум количество вода за готвене.

Въпреки че не има наслада, лепкавият ориз постоянно е именуван сладостен, тъй като в азиатската кухня се употребява за приготвянето на десерти.

Ето и три от най-известните блюда с леплив ориз, които би трябвало да опитате някой път.

Пълнен корен от лотус със сладостен леплив ориз

Този пълнен корен от лотос със сладостен леплив ориз е обичан на доста китайци. Той не е прекомерно сладостен и има лек мирис на лотос. Може да се сервира с топъл или леден сироп.

 Какво съставлява лепкавият ориз и защо се употребява?

Перлени кюфтета

Перлените кюфтета са класическо китайско ядене за банкети и празненства. Представлява топка от месо покрита с леплив ориз.

Фъстъчен леплив ориз

Това ядене е обичайната китайска закуска и всекидневно начало на деня във Виетнам. При приготвянето му се употребяват още фъстъци, кокосово мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР