Тази вечер в столичната галерия Синтезис“ фотографът Пиер Гонор открива

...
Тази вечер в столичната галерия Синтезис“ фотографът Пиер Гонор открива
Коментари Харесай

Фотографът Пиер Гонор открива изложбата си Вкоренени

Тази вечер в столичната изложба „ Синтезис “ фотографът Пиер Гонор открива изложбата си „ Вкоренени “. Гонор, който е прочут с невероятните си портрети, ще ни направи съпричастни към историите на един обречен на смърт свят. Героите на фотографа са миньори в Испания, чийто занаят е на път да остане в историята. Пет години Гонор се среща с тях, изследва ги и ги снима. Благодарение на Институт „ Сервантес “ експозицията към този момент е показвана в Палермо, Сицилия, Манчестър, Чикаго, Ню Йорк и Белград. Обиколката й в Европа ще приключи в София. Тук френският създател, който от 1988 година живее в Мадрид, ще ни потопи измежду незабележимите, наричани от мнозина маргинали.

“Самото име на изложбата „ Вкоренени “ доста добре го споделя. Мисля, че в това число ние хората от огромния град сега сме тъкмо противоположното на вкоренени – вкоренени в една просвета на града. Това по своята същина генерира известно губене на идентичността ни. Когато пребивавам с тези хора, в никакъв случай не чувствам, че пребивавам с някакви маргинализирани персони, били те роми или миньори. Аз запознат съм тях тяхната история, историята на тяхното семейство и предшественици. Те са вкоренени в своята история, в своето минало и са застрашени от изгубване от нашата система. Смятаме, че те не към този момент не са рентабилни за нашето общество, което ги кара те да изчезнат някак в обществото “.

Гонор споделя, че желае да остави диря след себе си за хората, с които се среща: „ Не желая тези хора да бъдат забравени. Искам индивидът, който фотографирам, да е освен това. Искам да допринеса към неговата фотография. Да разберем, че всички ние сме част от едно човешко положение. Да разберем, че нашият живот е доста къс. Ние не сме нищо и в това време сме всичко “.

" Човешкото лице постоянно е претекст за проучване и разбор, в това време, несъмнено, за усеща ", споделя фотографът. За изложбата той споделя, че желае да огледа към " ехото на работата ":

" Те наподобяват изтощени, само че в тях съществува една голяма мощ “.

Изложбата „ Вкоренени “ се открива довечера в изложба „ Синтезис “и може да се види до 2 юни. 

Утре от 18.00 часа пък в НАТФИЗ Гонор ще изнесе и лекция като посетител на фестивала „ Фотофабрика “. 

Входът е свободен.  

Цялото изявление на Лора Търколева с Пиер Гонор чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР