Тази сутрин в 06:05 часа пети блок на АЕЦ Козлодуй

...
Тази сутрин в 06:05 часа пети блок на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Неизправност спря пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Тази заран в 06:05 часа пети блок на АЕЦ „ Козлодуй ” е изключил от енергийната система на страната в резултат на нередовност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа отбрана в стандартната, неядрена част, оповестиха от атомната електроцентрала.

Реакторът е спрян със сработване на спешна отбрана. Задействането на отбраната е вследствие на загуба на електрическо зареждане на секциите, обезпечаващи работата на органите за контролиране от системата за ръководство и отбрана (ОР СУЗ). Загубата на зареждане на секциите е поради задействане на електрическа отбрана от нараснало напрежение ", прецизират от Агенцията за нуклеарно контролиране. Няма смяна в радиационната конюнктура на площадката на атомната централа.

Повишаването на напрежението се дължи на неизправност във възбудителната система на генератора на блока. Неизправността е довела до повишаване на напрежението на секции естествена употреба 6 kV, от които се зареждат и секциите, обезпечаващи работата на органите за контролиране.

Реакторът е наведен в подкритично положение. Не са открити отклонения в работата на софтуерните системи и алгоритмите на плановите отбрани. Предприети са дейности за определяне на повода за пораждане на неизправността във възбудителната система на генератора, твърдят от АЯР.

След премахване на аргументите пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.  Шести енергиен блок на АЕЦ „ Козлодуй ” работи с цялостно натоварване на мощността в сходство с графика на Електроенергийния систематичен оператор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР