Тази статия е прeпечатана в сайта snopes.com със съгласието на

...
Тази статия е прeпечатана в сайта snopes.com със съгласието на
Коментари Харесай

Защо хората увековечават дезинформацията онлайн

Тази публикация е прeпечатана в уеб страницата snopes.com със единодушието на първоизточника - The Conversetion. Авторът е Джон-Патрик Алем, помощник по научни проучвания в Университет в Южна Калифорния. Snopes.com e уебсайт, който ревизира обстоятелства, оповестени в обществените медии, в уеб сайтове и други канали на информация за инспекция дали новините дават отговор на истината. Всяка съмнителна обява е маркирана с кръстче, в случай че е погрешна и със зелена чавка, в случай че е вярна. Можете да видите по търсената тематика цялото придвижване на изкривяването на информацията преди от нея да „ избухне “ някоя сякаш сензационна вест, а в действителност – стопроцентен фалшив.  
През последните няколко седмици дезинформацията за новата пандемия от корона вирус се популяризира в обществените медии с тревожна скорост. Един видеоклип твърдеше, че дишането на парещ въздух от сешоар може да лекува COVID-19. Публикация в Twitter популяризира инжектирането на витамин С в кръвта за лекуване на вирусно заболяване. Други фейкове популяризират неоснователни изказвания, че вайпингът от органично масло от риган е ефикасен против вируса, както се употребява колоидно сребро.
Тревожно е какъв голям брой неистини, а от време на време рискови изказвания заливат обществените медии, а хората несъзнателно ги популяризират във все по-широки кръгове.
За да научат освен това за този незнаен до момента вирус, милиони хора се обръщат към платформите на обществените медии в опит да бъдат осведомени за най-новите развития, както и и да се свържат с другари и семейство. Twitter заяви, че има към 12 милиона повече консуматори дневно през първите три месеца на 2020 година, в сравнение с през последните три от 2019 година Фейсбук също регистрира невиждан скок в интензивността на потребителите.
Това, което хората виждат, следват, разясняват и споделят в обществените медии, са всички връзки, които уча като шеф на лабораторията за обществени медии в Медицинското учебно заведение Keck на USC. Целта на моята лаборатория е да употребявам обществено налични данни от Twitter, Instagram, Reddit, YouTube и други, с цел да разберем по-добре настройките и държанието, свързани със здравето.
Забелязахме някои тревожни трендове, до момента в който пандемията на ковид се популяризира.
Защо хората увековечават дезинформацията онлайн?
Първоначалните доказателства демонстрират, че доста хора несъзнателно споделят дезинформация за COVID-19, тъй като не съумяват да се спрат и да помислят задоволително дълго и независимо дали наличието е тъкмо.
Има доста надеждни източници в обществените медии, като Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите и Световната здравна организация, само че множеството обществени медии не са предопределени да дават приоритет на най-хубавата информация: те са основани да демонстрират наличие, което най-вероятно ще ги направи първи по рейтинг и ангажираност, без значение дали оповестеното е тъкмо или не. Съдържанието, което поддържа оптимален брой потребителите в платформата, получава приоритет.
Изследванията на моя екип допускат, че мотивацията на хората за шерване също може да бъде част от казуса. Установихме, че потребителите на Twitter са склонни да ретуират, с цел да покажат утвърждение, да спорят, да завоюват внимание и да се забавляват. Истинността на обявата или точността й не са част от мотивацията при шерването. Това значи, че хората може да обръщат по-голямо внимание дали един туит е известен или трогателен, в сравнение с дали посланието му е правилно.

Изкуственият разсъдък мъчно се оправя с океана от дезинформация. Грешките са доста. Понякога вярна информация е отстранена, а фейкът – е оставен, защото материалите са маркирани объркващо за ботовете. И защото дезинформацията не може да бъде разпозната в близо до действителното време в обществените медии, всички би трябвало да внимават къде получават своите вести за ковид. На разположение са организации за инспекция на обстоятелствата, които оказват помощ за развенчаването на погрешни изказвания. Но те също се преуморяват, борейки се с потопа от дезинформация на ковид.
Друга тревожна наклонност са обвинителните и съдещите постове и фотоси, които одобряват формата на гражданска обществена полиция, това може да има нежелани последствия. Например фотоси и видео със студенти по улиците или на плажа, които биват оплюти тотално, засрамени, вербално линчувани, тъй като са нарушили строгите ограничения при пандемия. Когато потребителите на обществени медии се стремят да убедят своите почитатели да се държат в сходство със съществуващите правила, те би трябвало да са наясно по какъв начин го вършат и подсъзнателните известия, които може да изпращат.
Публикуването, препращането или заклеймяването на хванати в нарушаване хора, игнориращи ограниченията за обществено разграничаване, не са най-ефективните способи за ограничение на подобен вид държание. Вместо да разгласяват неоправдателни обстоятелства по какъв начин някой не съблюдава ограниченията и пие бира в парка, върви на пазара или на черква, с което конфигурират контрапродуктивна описателна норма в съзнанието на своята публика, моралистите би трябвало да дават позитивни образец със себе си. Това би могло да се реализира с постове на хора от вкъщи, които съблюдават ограничения за обществено разграничаване, без да загатват други, които ги пренебрегват.
Социалните медии могат да бъдат мощен инструмент за смяна на държанието, когато се употребяват рационално. Лекарите от интензивните отделения, които са на фронтовата линия, подават най-вярно и вярно информацията за ковид. Те дават потребна информация за методите да защитим себе си и фамилиите си от болестта. Други водещи учени и лекари се насочват към обществените медии, с цел да развенчаят някой известен и рисков фалшив или слух.
Комуникационните акции на чиновниците в публичното опазване на здравето също могат да стартират да ускоряват нормативното държание, като предлагат здравословни действия, които могат да понижат скуката или самотата, зараждащи при ограниченията за обществено разграничаване. Социалното шерване и обществената полиция ще продължат. Как обществото се ангажира със обществените медии би могло да има значение.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР