Тази седмица се очаква второто суперлуние за месец август, което

...
Тази седмица се очаква второто суперлуние за месец август, което
Коментари Харесай

Тази седмица можем да наблюдаваме рядко явление в нощното небе

Тази седмица се чака второто суперлуние за месец август, което ще бъде и рядка Синя Луна, със Сатурн, надничащ зад нея, заяви АП.

Космическата завеса се издига в нощта на 31 август с второто пълнолуние за месеца – повода тази Луна да се назовава синя. Нарича се също суперлуна, тъй като е по-близо до Земята от нормално и наподобява изключително огромна и ярка.

Това ще бъде най-близкото пълнолуние за годината, единствено на към 357 344 километра от Земята. Това е повече от 160 километра по-близо от суперлуната на 1 август.

Като бонус, Сатурн ще се вижда като ярка точка на 5 градуса в горния десен ъгъл на Луната при залез слънце в източно-югоизточната част на небето, обясниха от НАСА. Ще наподобява, че Сатурн кръжи по посока на часовниковата стрелка към Луната в продължение на нощта.

Не се чака да има друга Синя Супер Луна до 2037 година, твърди италианският астроном Джанлука Маси, създател на Проекта за виртуален телескоп.

Облаците попречиха на Маси да предава онлайн изгряващата Супер Луна по-рано този месец. Този път той се надява на по-ясно небе, с цел да може да снима Синята Луна, до момента в който тя грее над базиликата " Свети Петър “ във Ватикана.

Ако времето го разрешава, наблюдаващите нямат потребност от бинокли или телескопи, " единствено от личните си очи “, сподели Маси.

Първата Супер Луна за 2023 година изгря през месец юли. Четвъртата и последна следва да изгрее през септември.

Синьото суперлуние ще настъпи в  04:35 ч. българско време, написа Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР