Тази седмица е съдбоносна за промените в директивата за командированите

...
Тази седмица е съдбоносна за промените в директивата за командированите
Коментари Харесай

Ремонтът на евродирективата за командированите влиза в решителна фаза

Тази седмица е съдбоносна за измененията в директивата за командированите служащи. Комисията по заетостта в европарламента разисква новите текстове.

Европейският парламент ще дефинира позицията си за преразглеждането на директивата за командированите служащи в края на октомври, заяви предходната седмица френската евродепутатка Елизабет Морен-Шартие. На пленарно съвещание в Страсбург на 26 октомври евродепутатите ще гласоподават обща позиция, предхождаща договарянията със страните членки. Самите страни би трябвало да дефинират позицията си на 23 октомври, на съвещание на европейските министри на труда в Люксембург. След това ще стартират тристранните договаряния с Европейската комисия.

Затягането на разпоредбите за командироване на служащи е в центъра на яростни диспути в Европейски Съюз. Някои страни като Франция упрекват в обществен дъмпинг страните от Източна Европа, които от своя страна ги подлагат на критика за протекционизъм. Директивата, призната през 2006 година - осем години преди разширението на Европейски Съюз на изток, към този момент се счита за остаряла..

А каква е българската позиция по тези въпроси?.

Отговорите ще търси конференцията " СОЦИАЛНИЯТ ДЪМПИНГ И ТРУДОВАТА МОБИЛНОСТ ", която ще се организира във вторник, на 17 октомври, в София. Организатори са Economix.bg и БСК.

Форумът ще прегледа всички аспекти на горещата тематика за командированите служащи в дните, когато се образува българската позиция преди Европейския съвет на 23 октомври.

Възможни ли са равни заплати за еднакъв труд? Има ли риск полемиката за директивата за командированите служащи да предреши дебата по построяването на обществения дирек в Европа? Възможна ли е другата позиция – България би трябвало да се опълчи на износа на трудови запаси, в чието обучение е вложила? Ако се затвори границата пред краткотрайната емиграция, няма ли да дадем подтик на непрекъснатата? По какъв метод условията за равно възнаграждение лимитират трудовата подвижност?

Как това ще се отрази на конкурентоспособността на българските компании?

Това са единствено част от въпросите, които ще бъдат разисквани в първата част на форума. Във втората част специалистите ще разяснят използваните правила за другите хипотези - да вземем за пример, при вътрешно корпоративен трансфер. Ще се разясняват следните въпроси:

Кога се ползва директивата за командированите служащи и по кое време е налице елементарна командировка? Има ли изключение за транспортните служащи? Какви са процедурите, когато би трябвало да се съблюдава законодателството на разнообразни страни? Какво значи командироване в границите на даване на услуги?

Сред участниците са министърът на труда Бисер Петков, заместник-председателят на БСК Димитър Бранков, изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев, икономистът Георги Ангелов и редица специалисти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР