Тази събота 16-ти октомври, с вход свободен, от 16:00ч. в

...
Тази събота 16-ти октомври, с вход свободен, от 16:00ч. в
Коментари Харесай

Безплатен куклен театър учи за замърсяването на въздуха и ек...

Тази събота 16-ти октомври, с вход свободен, от 16:00ч. в Малката базилика на Стария град жителите и посетители на Пловдив ще могат да видят авторския театър на Георги Тенев и Мануела Саркисян „ Прахоляшка в черното кралство “. Семейният театър визира, по един наличен за децата метод, тематиката за качеството на въздуха, който дишаме както и други екологични тематики. Инициативата се провежда от Родителска мрежа „ Въздух за децата “ и е част от редица техни акции в цялата страна, целящи повишение на информираността измежду родителите по въпросите, свързани с качеството на въздуха.

Историята, подобаваща за огромни и дребни, споделя за любознанието в потребни дози, непримиримия дух, заслепяващата лакомия и (не)ограничените благоприятни условия на вълшебния черен прахуляк – единствената разменна монета за жителите на едно кралство, съществувало преди доста, доста години, някъде надалеч, надалеч, познаващо единствено черния цвят… най-малко до момента в който не се случилo Чудото.

Спектакълът третира по атрактивен и занимателен за децата метод тематиката за замърсяването на въздуха. Двама " жители " на Черното кралство описват за своята страна, където " чернопрахта " е валута и всичко, което прави кралят, е да създава от ден на ден черен прахуляк. Дъщерята на краля - Прахоляшка - скапва черната магия над кралството и връща още веднъж цветовете в него.

„ Точно както в нашия театър, и в живота младите са тези, които стартират да трансформират света първо със своите въпроси и след това със своите дейности. Децата имат силата да трансформират своите родители и да отварят техния светоглед. Точно това беше и задачата ни с представянето на този театър в Пловдив – да поговорим с децата, на техния език, за значимите неща. “ – показа Виолина Желязкова, от родителска мрежа „ Въздух за децата “.

Темата е особена настояща за града около стартиралата неотдавна поръчка за правене на методика за въвеждане на зони с ниски излъчвания, както и стартиралата стратегия, в която семействата могат да подменят печките си на твърдо гориво с по-екологични други възможности. За съществени здравни опасности от замърсяването на въздуха сигнализират и от редица международни организации, като съгласно данни на Световната здравна организация над 93% от децата по-света живеят тук-там с равнища на замърсяване над допустимите правила.

За още пловдивски събития четете в новия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР