Тази публикация е част от поредица на Mars, Inc. -

...
Тази публикация е част от поредица на Mars, Inc. -
Коментари Харесай

Равенство между половете – как мисията да стане възможна

Тази обява е част от поредност на Mars, Inc. - един от най-големите производители на хранителни артикули в света. В нея представяме новаторски бизнес практики за стабилно развиване в разнообразни сфери.

Mars, Inc.е един от най-големите производители на храни в света, чието портфолио включва марки като M&M`s, Snickers, Twix, Orbit, Whiskas и Pedigree. Компанията неотдавна представи#HereToBeHeard ( " Тук си, с цел да бъдеш чута " ) - нова световна акция, която предизвиква равенството сред половете. Ваня Вагич - управител " Корпоративни въпроси " за района UBBAI в Mars, споделя повече за самодейността.

Защо Mars се концентрира върху равенството сред половете? Като световна компания, оперираща на разнообразни пазари, какви проблеми отчитате в това отношение?

- Mars е компания с повече от 100-годишна история, която постоянно е била ръководена от своите пет правилото - качество, отговорност, реципрочност, успеваемост и независимост. Силно фокусирани сме върху това да създадем интервенциите си по-устойчиви и да създадем по-толерантна бизнес среда, където всички са равнопоставени. Инициирахме акцията #HereToBeHeard, с цел да насърчим равенството сред половете. Това е голям проблем, който остава забранен в доста райони в света. Според изследвания, извършени от Mars и сътрудниците ѝ, пандемията е върнала с 25 години обратно постигнатото във връзка с половото тъждество. Това е съществено световно предизвикателство, защото коронавирусът оказа отрицателно влияние върху доста дами по света, които не престават да бъдат дискриминирани както на професионално, по този начин и на личностно равнище. Дори и преди рецесията с COVID-19 Организация на обединените нации пресметна, че ще отнеме повече от век, с цел да се преодолеят разликите във връзка с опциите за другите полове. Тези изводи са извънредно тревожни и в това време показателни за това, че са нужни съответни дейности. Жените съставляват 51% от популацията на света и способстват с 28 трилиона $ за световния Брутният вътрешен продукт, само че все пак половото неравноправие към момента е един от най-сериозните световни проблеми. Като интернационална компания, имаме вяра, че е наш дълг да търсим решения и да използваме ресурсите си, с цел да предизвикаме позитивни промени.

Как ще протече акцията #HereToBeHeard? С какво тя се разграничава от други начинания, ориентирани към равенството сред половете?

- В рамките на акцията #HereToBeHeard даваме думата на дамите по света без значение от тяхната раса, възраст, полова ориентировка, вяра и здравословно положение. Питаме ги: " Какво би трябвало да се промени, с цел да може повече дами да доближат цялостния си капацитет? ". Те ще могат да изразят мненията си документално или като запишат гласа си на.

Началният стадий на #HeretoBeHeard, в границите на който се събират гледните точки на дамите, ще продължи до края на март. След това тази информация ще бъде оценена от самодейността Oxford Future of Marketing Initiative (FOMI) в бизнес учебното заведение Saïd Business School на Оксфордския университет. Резултатите ще бъдат показани в проучване на Оксфорд това лято. Сигурни сме, че те ще дадат на Mars посока за нови политики, които можем да развием.

През 2020 година нашата компания показа своята стратегия Full Potential, която цели да насърчи равенството сред половете посредством поредност от дейности. Това, с което в действителност се гордеем, е, че успяхме да реализираме равнопоставеност сред половете във връзка с заплащането измежду всичките ни 130 000 сътрудници, половината от които са дами. Отчитаме и 43% баланс сред половете в лидерските екипи по целия свят. Целта ни е да се доближи 100% баланс. Разширихме и партньорството си с организацията за филантропична помощ CARE, с цел да се ускори ролята на 50 000 души от общностите за рандеман на какао, главната част от които са дами. Тези достижения са чудесни, само че все пак осъзнаваме, че има още доста, което би трябвало да се направи, с цел да се сътвори по-приобщаваща среда, където дамите да се развиват сполучливо. Именно по тази причина поставяме доста старания и ангажираме всичките ни заинтригувани странни в този развой.

Според скорошно изследване на Reboot Online България е най-хубавата страна в Европа за работа на дами и на трето място по брой дами на лидерски позиции. Каква е ролята на дамите в офиса на Mars в България? Има ли доста дами на лидерски позиции в компанията?

- Не единствено като чиновник на Mars, само че и като жена, съм доста горда, че районът UBBAI, от който и България е част дружно с 14 други пазара (Балканите, Балтийските страни, Украйна, Израел и Палестина), се показва извънредно добре във връзка с равенството сред половете. Жените съставляват 46% от всички чиновници, само че това, което е още по-впечатляващо, е, че 75% от лидерския екип се състои от дами (9 от общо 12 членове са жени). Това е индикативен образец, че задължението на компанията към равенството сред половете не е просто красиви думи, а действителни дейности и действителни резултати. Жените в нашия екип са страхотни експерти, които са стимулирани да вършат логичен бизнес и да провокират позитивни промени. Искам да им благодаря за това, че са чудесни сътрудници и същинско ентусиазъм.

Какъв е Вашият отговор на въпроса, който Mars задава на дамите по света в границите на акцията #HereToBeHeard - к акво би трябвало да се промени, с цел да може повече дами да доближат цялостния си капацитет?

- За страдание, към момента доста неща би трябвало да се трансформират. Аз съм измежду късметлиите и може би пребивавам в самобитен балон, защото не ми се е налагало да се сблъскам с провокации като достъп до обучение да вземем за пример. Имах опцията да избера кариерния си път, получавах мощна поддръжка от фамилията ми, а в този момент имам такава от брачна половинка ми и децата ми. Въпреки това даже и в тази добра среда срещам някои двойни стандарти като жена.

Ще приема, че е реализиран баланс във връзка с равенството сред половете, когато на бизнес пътувания и други сходни мероприятия спра да получавам въпроса кой се грижи за децата ми и по какъв начин съумявам да вместя всички задължения в графика си. Сериозно се колебая, че на брачна половинка ми в миналото са му задавали подобен въпрос.

За да достигнем цялостния си капацитет, най-важна е поддръжката, която получаваме от заобикалящата ни среда - сътрудник, семейство, другари и, несъмнено, от работодателя. Понякога е въпрос на шанс и на стичане на събитията, само че въпреки всичко ще си разреша да дам съвет - дами, правете изборите си умно и рационално.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР