Тази нощ в Истанбул се очаква да акостира първият кораб

...
Тази нощ в Истанбул се очаква да акостира първият кораб
Коментари Харесай

Тази нощ в Истанбул ще пристигне първата пратка украинско зърно

Тази нощ в Истанбул се чака да дебаркира първият транспортен съд с украинско зърно. Две седмици след договорката от пристанище Одеса отплава корабът " Разони " претрупан с царевица. Очаква се всеки ден от трите украински пристанища да потегля по един транспортен съд, пренасящ зърно и сходни артикули.

Украинският президент Володимир Зеленски оцени възобновяването на работата на украинските пристанища като позитивен знак, само че предвижда, че Москва надали ще се въздържа от опити да нарушава съглашението.

Плаващият под флага на Сиера Леоне товарен транспортен съд " Разони " трябваше да потегли от Одеса преди дни, само че механически усложнения забавиха повдигането на котва до през вчерашния ден. Около 10 сутринта през днешния ден е бил в румънски териториални води. Заради неприятно време ще прекоси Босфора след среднощ. След ревизия в Истанбул ще продължи към Ливан.

" Следим придвижването на кораба посредством спътник. Когато дебаркира в Истанбул ще бъде инспектиран от екип от Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации. След това ще продължи по маршрута си. Наясно сме какъв брой виновна е нашата задача ", съобщи Йозджан Алтънбулак, началник на Съвместния координационен център.

Още 16 кораба чакат зелена светлина да отплават от пристанищата в Одеса, Черноморск и Южний. Президентът Ердоган изрази оптимизъм, че Турция може да посредничи и за по-значими съглашения, в това число помирение сред Украйна и Русия.

" Нашата страна реализира значим дипломатически триумф и предотврати филантропична рецесия. Надяваме се да продължим работата и в други сфери, в това число енергетиката. А, в случай че един ден двете враждуващи страни потърсят мир никой не би трябвало да се съмнява, че ние ще сме тези, които ще посредничат за постигането му ", добави президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Говорителят на Кремъл заяви, че обстановката в Украйна и в частност износът на зърно ще бъдат измежду тематиките на плануван за петък диалог сред съветския президент Владимир Путин и Ердоган. Ако износът на зърно върви по проект, договорката ще бъде автоматизирано възобновена за още 120 дни след приключването на контрактувания период.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР