Тази липса се усеща най-сериозно в детските градини и яслитеТежък

...
Тази липса се усеща най-сериозно в детските градини и яслитеТежък
Коментари Харесай

Остър недостиг на педиатри и детски специалисти у нас

Тази липса се усеща най-сериозно в детските градини и яслите

Тежък дефицит на педиатри и други детски експерти у нас. Данните на Националната статистика сочат, че на 10 000 души се падат по 42 медицински сестри. Тази липса се усеща най-сериозно в детските градини и яслите, отбелязва.

Регистрите у нас демонстрират, че педиатрите понижават с всяка последваща година. И в случай че през 2020-а детските експерти, работещи със Здравната каса, са били 872-ма, то предходната година броят им е паднал до 755. Или със 117 души по-малко. Сред аргументите са възнагражденията, реализацията и даже възрастта на педиатрите.

Един от най-трудните избори на родителите е при кой педиатър да запишат детето си. Светла Цанкова се е доверила на доктор в предпенсионна възраст.

„ От една страна, когато педиатърът е по-възрастен, това за родителите е утешение, че има задоволително насъбран опит и сме спокойни, че знае по какъв начин да реагира във всяка обстановка. Но естествено си задаваме и въпроса – когато тези педиатри след 4-5 години излязат в пенсия, към кого ще се обърнем?”, изяснява Светла.

Средната възраст на педиатрите у нас е към 60 години, което е и един от факторите броят на тези експерти да понижава с всяка последваща година. Но има и други аргументи.

„ Заплащането е едно от главните неща. Това да те води любовта към работата и към пациентите е едно, само че когато се прибереш у дома и отидеш до магазина – също има значение”, изясни доктор Тодор Тодоров.

„ Започнахме с възстановяване на заплащането. Това покачване на заплатите е прекомерно закъсняло и не е задоволително, само че сме длъжни да създадем най-малко първата крачка”, съобщи доктор Таня Андреева, консултант на здравния министър и педиатър.

А като място за развиване експертите виждат неосъществения план за Национална педиатрия.

„ Ако 2018 бяхме почнали построяването на националната детска болница по отношение на европейските и международни стандарти, ние през днешния ден можехме да бъдем на финалната права. Но истината е, че започваме построяването на национална детска болница на равнище под нулата”, съобщи доктор Андреева.

За родителите тази педиатрия ще е завършек на лутането им от болница в болница.

„ Имам шанса моето дете да е много крепко и не сме имали доста незабавни обстановки, само че родителите обменяме информация и знам какъв брой е притеснително, когато би трябвало да се търси помощ и защото няма детска профилирана болница”, разяснява Светла.

„ Искрено се надявам някой ден в близкото бъдеще да съм педиатър, който работи в Националната детска болница”, съобщи доктор Андреева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР