Новоизбраният президент на Чад, Махамат Идрис Деби, положи клетва в

...
Новоизбраният президент на Чад, Махамат Идрис Деби, положи клетва в
Коментари Харесай

Досегашният военен лидер на Чад положи клетва като президент

Новоизбраният президент на Чад, Махамат Идрис Деби, постави клетва в четвъртък , наследявайки починалия си татко след три години като краткотраен боен водач на страната. Деби завзе властта през 2021 година, откакто, дългогодишния президент Идрис Деби, до момента в който посещаваше войски в северната част на страната., предава Ройтерс.

Махамат Деби, който завоюва 61% от гласовете в изборите на 6 май, е изправен пред обвинявания в машинация от изгубилите претенденти , в това число останалия втори Суксес Масра. Масра, който получи 18,54% от гласовете и беше министър-председател при Деби, подаде оставка след потвърждаването на резултатите предходната седмица.

Преди изборите някои опозиционни партии и цивилен групи приканиха за протест, потвърждавайки, че Деби и неговите съдружници управляват главните институции на властта. В своята тирада след полагането на клетва, Деби изрази почитание към тези, които не са го подкрепили, и даде обещание 70% от държавния бюджет да бъде изразходван за обществени помощи.

Чад, богата на нефт, само че една от най-бедните страни в Африка, беше първата от шестте водени от военни хунти страни в Западна и Централна Африка, която организира избори след поредност от преврати през последните четири години. Повече от 40% от популацията на Чад живее под прага на бедността , като крайната беднотия се е нараснала през последните години съгласно Световната банка.

Допълнителен напън върху ресурсите на страната оказва идването на над, бягащи от гражданската война, избухнала през април 2023 година

Стотици хора се събраха пред Двореца на изкуствата и културата в столицата Нджамена за церемонията по полагане на клетва.

На събитието участваха няколко африкански водачи, в това число ръководителят на Африканския съюз, президентът на Мавритания Мохамед Улд Шейх Ай-Газуани, водачът на хунтата в Габон Брис Олигуи Нгуема и краткотрайният министър-председател на Нигер, който също е под военно ръководство след прелом предходната година.
 Путин се среща с водача на хунтата в Чад
Путин се среща с водача на хунтата в Чад

Русия се пробва да ограничи въздействието на Франция, някогашната колониална мощ в Западна Африка и Сахел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР