Тази година учениците определено имат необикновен втори срок. Необичайна ще

...
Тази година учениците определено имат необикновен втори срок. Необичайна ще
Коментари Харесай

"Искаме да учим, иначе какво ще правим през ваканцията!"

Тази година учениците несъмнено имат невероятен втори период. Необичайна ще бъде и мини пролетната им почивка. Заради обстановката с ковид и оповестеното изключително състояние те ще продължат да си стоят вкъщи и да учат отдалечено, само че с много по-олекотен график. Дните от 11 до 20 април, които по принцип бяха отредени за отдих на системата, няма да са ваканционни, защото тук-там има много пропуснат материал поради грипните и коронавирусната зараза. Там, където няма закъснение, времето ще се употребява за по-приятни и разнообразяващи занимания - за образование по предмети в региона на изкуството, технологиите и спорта, за психически съвещания или просто за занимания по ползи. Какво ще вършат учебните заведения и учениците тази седмица?

 

Чук-чук яйчице

" През последните седмици на отдалечено образование успяхме да си вземем часовете даже по физическо и по изобразително изкуство, тъй че нямаме потребност от отучване ", споделя Людмила Дерменджиева, шеф на първо ОУ " Св. Кирил и Методий " в Гоце Делчев. Оттам са съумели да обзет в новата форма даже децата, които нямат компютри, като са им раздали такива от учебно заведение. " Преди ден питах учениците в 6-и клас дали желаят почивка, или не. " Г-жо, желаеме занимания, какво ще вършим другояче през ваканцията, ще ни е скучно ", викнаха всички заедно ", споделя тя. Затова от учебното заведение считат да им предложат занимания в предпразничните дни, а не постоянни часове по програмата. " Ще творим - ще рисуваме, ще гледаме и обсъждаме филми, ще вършим читателски дневници. Онзи ден направихме фото албум за Великден ", споделя Дерменджиева. Едно от заниманията ще бъде боядисването на яйца - всяко дете ще извърши вкъщи си Великденския обред и след това ще покаже своите яйца на съучениците си. В учебното заведение ще има още занимателна математика, артателиета, шахмат, домашни работилници, виртуални пътешествия до обичан град и други Няколко от учениците ще се включат и в регионалния кръг на олимпиадата по осведомителни технологии, която ще се организира на 14 и 15 май онлайн.

 

Кой е първи - Буратино или Пинокио?

За СУ " Васил Левски " в Елин Пелин уроците през тази седмица ще са много по-лежерни и приятни за децата, споделя шефът Мариета Христова. Ще бъде продължена самодейността " Поход на книгата ", в границите на която в часа на класа самата директорка чете фрагменти от книги на учениците . " Онзи ден четох " Дивите лебеди " на 3 " б " клас . Много неща може да научи човек от децата, за първи път да вземем за пример чух за обичаната книга на един възпитаник - " Агент Ванилия " ", споделя още тя. За да възпламени интереса към четенето, директорката е измислила и награди за най-четящите. Всяка седмица те би трябвало да дават отговор на друг въпрос - който отговори кой е пристигнал първи - Буратино или Пинокио, печели брошура .

 

Равнис! Мирно! Свободно!

В спортното учебно заведение " Васил Левски " в Пловдив ще се спортува по време на ваканцията . " Успяхме да обхванем всички възпитаници в отдалеченото образование. И общообразователните предмети, и часовете по спорт си вървяха по график, треньорите изпращаха задания за самоподготовка, разпореждаха извършения, както и доктрина, образование, съдийски правила и така нататък ", споделя шефът Ружка Генова. По думите й учениците прецизно са спазвали отговорностите си, даже са се записвали на клипчета по какъв начин упражняват , които по-късно са изпращали на преподавателите си. Затова и идната седмица те ще бъдат ангажирани на правилото на " дейното възобновяване ", т.е. със занимания с разтоварващ резултат. Отсега е почнало изпращането на линкове към музеи, галерии, концерти, в които младежите да създадат вирутална обиколка. " Учебен развой няма да имаме, тъй като нямаме закъснение с материала. Който възпитаник пожелае, ще може да приказва с педагогическия консултант и да получи психическа поддръжка. Повечето учители изявяват предпочитание да си починат, стресът последните седмици им беше огромен ", споделя още Христова.

 

Хайде на зумба

В СУ " Цар Симеон Велики " във Видин часовете ще продължат за 12-класниците по проект, като те ще учат от понеделник до сряда, а в четвъртък ще бъдат включени в разнообразни занимателни форми. Останалите възпитаници няма да имат постоянни часове от програмата, а други занимания за 2 часа дневно - от 10 до 12 ч. Децата ще гледат научно-популярни филми на британски език, ще играят зумба, ще вършат електронни книги и други, споделя Цветанка Тодорова, началник на ИКТ направлението в учебното заведение, която е обучила много от учителите за бързо прекосяване към отдалечено образование. По думите й от към 1000 възпитаници единствено 30 са нямали крайни устройства, само че на тях са раздадени такива. 21 възпитаници са нямали връзка с интернет, като школото сега работи за отстраняването на този проблем. " Ще наблегнем на заниманията по спорт, на самостоятелните съвещания с учителите от целодневната организация на образование, педагогическият консултант ще се включи с уроци по гражданско обучение ", споделя още Тодорова.

 

Психологически съвещания, изобразяване и и живи връзки с учениците

" Продължаваме с отдалеченото образование, само че с по-малко часове - ще имаме по 4 часа дневно, като програмата ще е олекотена. Хубаво е да продължим да имаме контакт с учениците ни. В тази рецесия се усещаме още по-близки с тях ", споделя Даниела Караманова, шеф на гимназията по текстил и облекло " Д. Желязков " в Сливен. При тях също ще се акцентира на спортните действия - учители ще пращат клипчета на учениците или сами ще ги упражняват от " компютрите си ". Ще се вършат и планове по изобразително изкуство. Педагогическият консултант ще има всеки ден срещи с учениците, а тези от 12-и клас, с изключение на постоянни часове, ще имат и спомагателни занимания по български език. От 270 деца в учебното заведение 31 нямат крайни устройства, на които да учат отдалечено. На 20 от тях са раздадени служебни преносими компютри, в това число на момиче от 12-и клас, за което е било изключително значимо да не пропуща материал поради идните матури. " Трудно се работи с тях , те са и от най-различни обитаеми места - от с. Селиминово, с. Самуилово, с. Сотиря и други Първоначално пращахме посредника да им раздава просветителни материали, само че след това преценихме, че е рисково поради ковид ", споделя Караманова, съгласно която евентуално на тези деца ще се наложи да наваксват през лятото. " Нямаме виртуална класна стая, много от учениците разполагат с мобилни телефони, мъчно е и с практиката им, която в този момент не могат да организират ", споделя още директорката. По думите й обаче най-важна на този стадий е  живата връзка, по тази причина и учебното заведение натъртва нея, с цел да се грижи за учениците си и да задържи интереса им.

 

Наваксване с материала

В 75-то учебно заведение " Тодор Каблешков " в столичния ромски квартал " Факултета " считат да употребяват идната седмица основно с цел да наваксат с пропуснатото . " Голяма част от учениците ни нямат опция за синхронно образование. Някои, въпреки да имат устройство вкъщи си, нямат добра връзка с интернет или имат ограничавания в потреблението му ", споделя зам.-директорът Галина Тимова. Затова тази седмица ще се дават 11 таблети на възпитаници, подаяние от МОН и Виваком, ще се раздадат и интернет карти . " При нас битката и напъните са малко по-различни. Н ай-важно е да приобщим децата, да достигнем до всяко от тях, да ги подкрепим у дома и да не падне мотивацията им. Затова и учителите ни се записват - не пращат подготвени уроци от Уча.се, не им дават да прочетат еди коя си страница. Лично вършат видео уроци , които пращат на децата, а те по-късно могат да ги гледат, когато имат опция ", споделя Тимова. По думите й задачата на живия контакт е да се резервира връзката с учениците - " въпреки и не в действително време, децата усещат, че учителят приказва на тях ", споделя тя. За образец зам.-директорът дава учителят по физическо, който направил клипче по какъв начин тренира с щерка си, призовавайки и останалите да се запишат по какъв начин вършат същото. Голямо било учудването в учебно заведение, когато завалели клипчета на възпитаници, трениращи с родителите си ! " Самите родители започнаха да се интересуват повече от образованието на децата си. Това да получиш мейл: " Моля, съдействате ни детето ни да изпусне материал и да не загуби знанията си " , е нещо необикновено! И единици да са, е триумф ", споделя Тимова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР