тази година се откри с българския филм Слава на режисьорите

...
тази година се откри с българския филм Слава на режисьорите
Коментари Харесай

Слава, новият филм от създателите на Урок

тази година се откри с българския филм " Слава " на режисьорите и Петър Вълчанов () със съ-сценарист Дечо Таралежков. Божее, не имах вяра че ще дочакам такива положителни времена за българското кино! Филмът е толкоз повсеместен и толкоз български – нещо съвсем невероятно за нашето кино. Универсален по проблематика, тъй като демонстрира големия раздор сред управниците и елементарните хора. Всички видяхме изхода от и президентските избори в Америка, те са плод точно на тази зейнала бездна. Български го вършат детайлите и присъщите облици. Универсален по проблематика, тъй като демонстрира големия раздор сред управниците и елементарните хора. Преди една-две години руснаците направиха кино лентата, който получи премията " Златен глобус ". Той третира битката на дребния човек със системата, т.е. ненапълно тематиката е сходна. Но там стилистиката е напълно друга, по съветски последна и апокалиптична. Има един всевластен кмет с окървавени ръце, намесен е и поп, който сътрудничи с управляващите, библейското страшилище Левиатан е метафора на цялата система, финалът е драматичен. В " Слава " няма нито трагична развръзка, нито хепиенд. Което е и най-хубавото, тъй като е по този начин в самия живот.

Във кино лентата няма съспенс, няма и многозначително тягостно безмълвие, за което би трябвало да се досещаш какво желае да каже. Като в документален филм, сюжетът се разпростира бавно и следва един натурален ход. Но не се и отплесва по описания, които са нерелевантни по отношение на главния възторг. Кантонерът Цанко, който има от татко си часовник " Слава ", не е някакъв супергерой. Той мънка, заеква, в действителност през целия филм не споделя съвсем нищо. Но и не му би трябвало, тъй като изразът и мимиките му споделят повече от думите. Антагонистката му, пиарката Юлия, би могла да бъде показана като страшилище, което крещи на подчинените си You are fired! Но като доста кариеристични кучки, които сме виждали, тя тормози сътрудниците си с отровни намеци от вида " Това в този момент наподобява ли ти на изгладено? ". И също доста по български, по напълно битов метод употребява знамето за завеса, та да се прикрие, като си бие инжекция.

Има един прочут виц за рецензия, който трябвало да оцени качествата на едно художествено произведение: " Абе не е неприятно, само че нещо му липсва… Сетих се, усет, думичката е усет ". Е, " Слава " е с усет и мярка.

Иля Златанов
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР