Тази година събитията в морската столица преминават под знака на

...
Тази година събитията в морската столица преминават под знака на
Коментари Харесай

Представят златото от Варненския халколитен некропол в Народното събрание

Тази година събитията в морската столица минават под знака на един голям празник – 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света във Варненския халколитен некропол. Предвидили сме разнообразни събития, в това число показване на част от съкровището в Народното събрание, по самодейност на народни представители от ГЕРБ. Имаме поддръжката на Регионалния исторически музей, работим с археолога доктор Владимир Славчев, планираме събитието за 11 май, само че към момента чакаме позволение от ръководителя на Народното събрание.

Това съобщи кметът Иван Портних при откриването на конференция, отдадена на културата и общоевропейските политики в културата, която се организира в Пресклуба на Българска телеграфна агенция във Варна. Това е 14-ият подред конгрес, проведен от Агенцията в границите на самодейността „ Български гласове за Европа “, изпълнявана с поддръжката на Европейския парламент.

Изключително съм благополучен, че тази полемика се организира във Варна, тъй като имам вяра, че това е оценката на една от най-авторитетните медии в България на културния живот в града, сподели Иван Портних.  Той  напомни, че Община Варна поддържа богат културен календар, който включва доста събития с национална значителност и интернационално присъединяване и самопризнание. „ Гордеем се с богатия фестивален живот, защото Варна е градът, в който са основани и развивани до през днешния ден едни от най-дълголетните фестивали в България – като ММФ „ Варненско лято “, Театралния фестивал, кинофестивалите.  Над 40 фестивала от разнообразни жанрове се организират в нашия град, които притеглят многочислена аудитория и способстват за засиления туристически интерес към града и близките курортни комплекси. Затова сме окуражени да развиваме Варна като дестинация за 4 сезона, водени от желанието за още по-тясно съдействие сред културата и туризма “, сподели кметът. Той напомни, че всяка година Община Варна посредством общинския Фонд „ Култура “ подкрепя създателите и неправителствения бранш, финансирайки техни планове на обща стойност над един милион лв..

Приветствия към участниците насочи и евродепутатът Емил Радев, който се включи в срещата отдалечено от Страсбург. Той подчертава върху ролята на цифровите технологии за трансформирането на общества и култури по света и срещна участниците със законодателната самодейност на Европейска комисия за нови правила и доверие в изкуствения разсъдък. Очаква се предлагането да бъде гласувано в Екологичен потенциал през есента.

За европейците духовната просвета е доста по-важна от материалната, сподели генералният шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев. Културата на Европейски Съюз стъпва на признанието на достиженията на всеки, в това число отвън Европа, добави той и посочи, че актуалните европейци не трябва да демонстрират самоувереност, имайки поради, че самодоволството не води до развиване на просвета.

В конференцията се включиха и представители на разнообразни културни институции от Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР