Тази година са необходими между 7 и 13 милиона лева,

...
Тази година са необходими между 7 и 13 милиона лева,
Коментари Харесай

Кметът на Бургас:Притеснително е, че се очертава нулева година за европейските средства

Тази година са нужни сред 7 и 13 милиона лв., с цел да компенсираме нарастването на тока в общинския бюджет. В друго време тези средства щяхме да влагаме в развиването на града, в действителни инфраструктурни планове. В тази конюнктура се борим да използван всевъзможни ограничения за енергийна успеваемост. Миналата година обновихме уличното осветяване по 22 огромни булеварда. Това спести 200 000 лв. на годишна база. Сега желаеме да продължим програмата, подменяйки всички енергоемки осветителни тела, с цел да спестим още повече средства. Въпреки това сметките ни са големи. Това сподели кметът на Бургас Димитър Николов  Димитър Николов Димитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден при показване на параметрите на проектобюджета на Бургас за тази година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че общината към този момент е оповестила желание да сътвори фотоволтаични паркове върху лични терени. Това кореспондира и с оповестените тази седмица планове на Европейския съюз в същата посока. Според кметът общината се сблъсква обаче с недостатъци в закона и належащо е незабавно облекчение на разпоредбите.

" Повечето средства в бюджета са за прехрана на най-важните и публично значими действия. Рязко пораства цената на всичко. На електрическа енергия, горива, строителни материали, храни. Притеснително е, че се обрисува нулева година за европейските средства. А Бургас мощно разчита на тях, защото единствено с локални налози мъчно се вършат огромни вложения. Призовавам държавното управление да направи оптималното локалните управляващи в България да получат достъп до европейските стратегии и да привлекат колкото може повече средства от Европейски Съюз, с цел да компенсират инфлационните загуби ", сподели Николов.

Според него различен огромен проблем тази година е отводът на компаниите да извършват договорите си поради нарасналите цени на желязо, бетон, горива, асфалт и всички типове материали.

" Вече имаме действителни отводи за осъществяване на действия, поради неколкократно покачване на цените на горива и материали, желаят финансови обезщетения, които няма по какъв начин да получат, тъй като законът за публични поръчки не разрешава това. В момента в Бургас не работи нито една асфалтова база. За някои наши планове ще се наложи преизчисляване на цената им и прекосяването през нови публични поръчки. Разчитаме на помощ от страната, само че най-много се надявам тази война да спре, пазарите да се успокоят и хората да се върнат към нормалността в своето всекидневие и разноски ", сподели Димитър Николов  Димитър Николов Димитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден.

Той добави, че с цел да се обезпечи сигурност и непоклатимост, в първото шестмесечие на годината Община Бургас няма да прави огромни финансови разноски. Средствата ще бъдат съхранявани за обезпечаване на обществена отбрана и прехрана на действия с значими публични функционалности. Консервативен е методът и във връзка с вземането на заеми, като Община Бургас залага такива в Бюджет 2022, само че ще прибегне до усвояването им единствено при нужда. Кметът на Бургас даде образец с миналогодишния бюджет, в който от 10 милиона лв. заложен заем са усвоени едвам пет. Същият ще е методът и тази година.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР