Тази година розовата продукция нараснала с 20%, сн. БГНЕС Към

...
Тази година розовата продукция нараснала с 20%, сн. БГНЕС Към
Коментари Харесай

Порожанов обяви за решен проблемът с изкупуването на розовия цвят


Тази година розовата продукция повишена с 20%, сн. БГНЕС

Към момента няма неизкупени количества розов цвят, даже и на производители без контракти с розоварните, до 3-4 юни акцията ще завърши, а към този момент е основана работна група, която да приготви текстове на Закон за розата. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов по време на петъчния парламентарен надзор.

Преди към две седмици притежатели на насаждения с рози излязоха на митинг поради това, че дестиларните не изкупуват продукцията им, а настрана от това цените са спаднали.

Агроминистърът уточни, че този проблем е зародил поради свръхпроизводство на розов цвят. Тази година то е повишено с 20 %. Та места реколтата даже достигнала 400 кг. от дка. Отделно времето предпоставило мощен разцвет на розите в една седмица и потребност цветът да бъде обран, което на собствен ред затруднило розопроизводителите без контракти да пласират продукцията си.

Порожанов напомни, че на среща във ведомството му след митинга дестилериите са поули ангажимент да изкупуват цвета, даже количествата да надвишават дневния им потенциал на преправка, тъй че загубата на цвят да бъде най-малък.

" Да, имаше погубване на цвят, тъй като съвсем всички розови градини, в това число тези на по-високите надморски нива в тази една седмица бяха със мощен разцвет. В момента няма неизкупени количества, към този момент акцията завършва, към 3-4 юни ще завърши, няма неизкупени количества, в това число и на производители без контракти ", уточни Румен Порожанов пред депутатите. Според финансови разбори на Института по розата, себестойността на цвета варира към 2 лева./кг, без значение от това кой какви искания има за разноските, съобщи той.

Поуките от тази обстановка са, че тематиката би трябвало да се регламентира със закон и да има ясно задължения към производители и дестилерии, с цел да няма сюрпризирани за какво не ни се купува цвета в една или друга обстановка, разяснява още Порожанов.

Той напомни, че заради дейния блян да има добър приход, доста български жители засадиха рози, които не са от българския вид " Дамасцена ". Затова всичко към този момент ще бъде уредено в Закон за розата. Целта несъмнено е опазване името на българското розопроизводство, на българските розови артикули, добави Порожанов. В групата за изработването на закона са поканени производители, преработватели и научни специалисти.

Идеята е оптимално бързо да бъдат направени текстовете, да се направи обществена полемика, с цел да се отрази мнението на заинтригуваните лица и по-късно да се внесе за утвърждение в Народното събрание, изясни земеделският министър.

Той напомни, че биологичните производители получават и дотация, която покрива много по-голяма част от техните разноски. Ще създадем разбор и ще им дадем глътка въздух, сподели Порожанов. Помощ обаче ще получат единствено записаните производители.

" Не бих желал да вземам отношение дали има картелно съглашение или не. Според мен някои хора доста бързо оповестиха сходно нещо. Картелното съглашение е доста съществено нещо. Самата пазарна конюнктура и самият голям рандеман, който се появи допусна по-ниските изкупни цени тази година ", добави Порожанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР