Тази година на 4-ти март посрещаме Тодоровден, наричан още Конски

...
Тази година на 4-ти март посрещаме Тодоровден, наричан още Конски
Коментари Харесай

Хляб във формата на подкова за Тодоровден

Тази година на 4-ти март посрещаме Тодоровден, именуван още Конски Великден. За празника се подготвя постна софра, на която наложително би трябвало да участва ритуален самун.

Празникът е постоянно в първата събота след Сирни Заговезни, финален ден от Тодоровата неделя. Тодоровден дава началото на пролетните празници в календара.

В деня, когато почитаме светите великомъченици Тодор Тирон и Теодор Стратилат, се подрежда софра от постни ястия от царевица, жито, фасул, картофи, ориз, леща и гъби, които най-често се подготвят под формата на супа.

Според поверието с Тодоровден се слага краят на зимата и началото на по-топлите месеци. По традиция през днешния ден се провеждат надбягвания с коне, което припомня за обновяването на природата.

На този ден се меси ритуален самун, наименуван колак, който би трябвало да е във формата на подкова, а върху него се поръсват скилидки чесън, орехи или сол. От обредния самун се разнася по прилежащите къщи, с цел да могат дамите да раждат елементарно.

Тъй като свети Тодор се дефинира като настойник на раждаемостта, съгласно традицията обредният самун за празника се меси от най-младата младоженка в фамилията.

 Тесто

За да приготвите обичайния колак ще са ви нужни половин кг брашно, 200-250 мл вода, 1 кубче квас, 2 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица сол и ситно смлени орехи за поръсване.

Замесването на тестото за питка за Тодоровден стартира с брашното, което се сипва в съд, като в средата се прави кладенче. Вътре се слага солта, захарта, оцета и се сипва 1 чаена чаша вода, омесвайки се с брашното.

След това замествате хубаво тесто с цялото брашното и водата. Оформяте го във тип на кръг и го оставяте да втаса за към 30 минути. Втасалото тесто оформете във тип на красива подкова.

Може да отделите част от него за декорация като извършите конче, детелина и слънце – знаци на днешния празник, поставяйки ги върху хляба. Поръсете с ореховите ядки и печете във фурна на 220 градуса към 80 минути.

Ето и други ястия за Тодоровден!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР