Тази година един кандидат за висше училище ще се бори

...
Тази година един кандидат за висше училище ще се бори
Коментари Харесай

Един кандидат за вуз се бори за едно място

Тази година един претендент за висше учебно заведение ще се бори за едно място. Това е резултат от проектите на страната да понижи приема в университетите и по този метод да понижи вероятността от минали години претендентът да се бори за цели две места.

Българските държавни университети ще имат правото да одобряват 1700 бакалаври по-малко, в сравнение с през предходната година. Общият план-прием на първокурсниците ще бъде 36 984, заяви просветният министър Красимир Вълчев. Той акцентира, че не чака всички препоръчани места да се запълнят, тъкмо както ставаше и в минали години. В момента випускът е малко над 50 000 души, като част от децата занапред са признати в чужбина, а други няма да аплайват във висши учебни заведения. 

Така на процедура понижените места в университетите подхождат и на понижения брой студенти заради демографския срив. Очакванията са при тази понижена численост един претендент да кандидатства за едно свободно място, а в случай че се добави и приемът в частните университети, може да се окаже, че един юноша разполага с място и половина в университет. Въпросът е дали то е в мечтаната от него компетентност. 

Защото в последно време страната пробва да контролира местата на кандидат-студентите, като афишира преференциален банкет там, където се чака да има търсене на чиновници, и да понижава местата в сфери, които са доста търсени от младежите, само че в които страната в близко бъдеще няма да има потребност от фрагменти - да вземем за пример стопанска система и администрация. Все още част от претендентите не са наясно с тази специфичност на регулацията, която не е е несъмнено дали ще проработи.

Това е част от тактиката на министерството на образованието да разгласи нулев банкет в 16 професионални посоки в разнообразни университети. Това е в унисон с разпореждане на кабинета от предходната година, според което там, където няма интерес и се одобряват под 15 студенти, приемът би трябвало да бъде прекратен.

Сред най-ощетените вузове е Шуменският университет, където ще се закрие приемът в четири посоки – публични връзки и осведомителни науки, стопанска система, туризъм и национална сигурност. В Аграрния университет в Пловдив се закрива стопанската система, във Великотърновския – политическите науки и националната сигурност. Администрация и ръководство се закриват в Лесотехническия, Военния университет във Велико Търново и във Висшето учебно заведение по телекомуникации. Русенският университет няма да приема тази година студенти по национална сигурност. Специалността няма да се учи още в Шумен и Велико Търново.

Сред порязаните вузове е и Алма матер, който няма да разгласи банкет в компетентност „ Обществено здраве “.
Увеличава се приемът в медицина и фармация. Според министър Вълчев, кандидат-студентите не желаят да учат в инженерни професионални посоки, макар че оповестената заплата и нейният планиран растеж в идващите години са измежду най-високите. Първо проверявали дали се учи математика и в случай че я няма в програмата, се записвали. Страната ще понижи и приема в компетентност логика на психиката, за която кандидат-студентите водят най-лютата борба и се кандидатства с най-голям бал. Парадоксалното е, че министерството разгласи, че ще назначава от ден на ден психолози в учебните заведения, само че на процедура понижава бройките за тази компетентност. 

Държавата обмисля и оповестяването на нещо като трета стипендия за младежи, избиращи да учат химия, химични технологии, математика, физика, вяра и педагогика на образованието по съответен образователен предмет в горните класове. Младите хора ще имат право на две стипендии, които ще получават, а третата ще се състои в опрощаване на семестриалната им такса. Това обаче няма да се случи от идната образователна година. Министър Вълчев приведе образец с нежелаещите да учат за свещеници – предходната година едвам 115 младежи са се записали за тази компетентност при одобрен банкет от 240. Тази година проект - приемът ще бъде 179 души. В същото положение е и приемът на математиците, които са под 400 за цялата страна. При това заплащането на един математик е много положително, в случай че стартира работа в банка, само че пада, в случай че експертът по математика избере да преподава в учебно заведение. С опрощаването на таксата страната дава опция да учиш мечтаната компетентност, само че се чака по-късно да сключиш контракт и да работиш по специалността си за избран интервал от време. Най-закрепостени в тази сфера са младите медици, които специализират в избрани сфери. Здравното министерство към този момент стартира сходен документ, посредством който младежите, специализирали с държавни пари, ще би трябвало да останат да работят в България за същия интервал от време, колкото е била специализацията им.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР