Тайно споразумение между водената от САЩ и Великобритания коалиция и

...
Тайно споразумение между водената от САЩ и Великобритания коалиция и
Коментари Харесай

Мръсната тайна на САЩ за „Ислямска държава”

Тайно съглашение сред водената от Съединени американски щати и Англия коалиция и терористите е разрешило евакуацията на стотици въоръжени бойци на терористичната формация „ Ислямска държава”, разкри следствие на „ Би-Би-Си” (BBC).

ВИЖТЕ ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД РАККА СЛЕД 4-ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА "

На 12 октомври тази година водачи на камиони и рейсове в Сирия били наети за транспорт на ескорт от бежанци под защитата на Сирийските демократични сили - военният съюз на кюрдите и арабите против терористичната формация, следен от Съединени американски щати и Англия.

Децата от „ Ислямска държава” намират елементарен път към Европа

Последните събития в Сирия демонстрират, че войната е надалеч от своя край

Наргилета и джихад -Кой е индивидът на "Ислямска страна " в София

Вместо бежанци обаче на камионите били натоварени бойци на „ Ислямска държава”, техните фамилии и тонова оръжия и амуниции. Те били откарани от основния град на групировката в Сирия – Ракка, до лагер в северната част на страната.

На десетките водачи били обещани хиляди долари възнаграждение, в случай че си мълчат за случилото се.

Парите обаче не били изплатени, което предиздвикало някои от тях да опишат какво е станало. Бойците на „ Ислямска държава”, както и членовете на техните фамилии, даже и децата им, носели колани с експлозиви, до момента в който се качвали в колите от конвоя.

След разкритията публично кюрдските управляващи признаха, че на няколко десетки локални членове на терористичната формация е било разрешено да изоставен Ракка.

Свидетели на станалото обаче описват много по-различна история. Евакуирани били към 4000 души, в това число фамилиите на терористите. Като множеството от тях били задгранични бойци.

В конвоя били включени 50 камиона, 13 рейса и повече от 100 транспортни средства на самата терористична формация. Въпреки че съгласно съглашението терористите имали право да вземат единствено персоналното си оръжие, те натоварили цялото въоръжение, което можели на 10 камиона. Оста на един от тировете се счупила под тежестта на оръжията в него.

Станалото внезапно контрастира с думите на американският министър на защитата Джеймс Матис, който разказа спора с „ Ислямска държава” като война за „ цялостно унищожение”.

„ Намерението ни е задграничните бойци да не оцелеят в битката и да не се завърнат в Северна Африка, Европа, Америка и Азия. Няма да им позволим да го направят”, сподели той през май.

Разкритията доведоха до самопризнание и от командването на съдружните сили. Според представителя му полковник Райън Дилън, западните сътрудници не са взели участие директно в договарянията за конвоя, а са изпратили един наблюдаващ. И доколкото им е известно от Ракка са били евакуирани единствено 4 души, които се намирали в кюрдски затвор.

Само че съгласно очевидци конвоят бил воден от две бронирани машини на американската войска и наблюдаван от дронове и самолети. От командването на Коалиционните сили отхвърлят да са имали личен състав на земята, само че удостоверяват, че са следели напредването на камионите и рейсовете от въздуха.

„ Сирийските кюрди от „ Силите за национална самозащита “ и обединението помогнаха на екстремисти от „ Ислямска страна “ да се изтеглят от Ракка с оръжия в ръце”, разгласи през днешния ден турският министър председател Бинали Йълдъръм пред Народното събрание. Според него „ в този момент въоръжените членове на „ Даеш” ще станат причина за избиването на почтени хора в Турция, Европа, Америка “.

Конвоят е разрешил безкръвното завладяване на Ракка от кюрдските сили. Какво обаче е станало по-късно с евакуираните въоръжени членове на групировката все още не е известно.

BBC Exclusive: Secret details of deal that let hundreds of IS fighters escape from Raqqa in Syria https://t.co/jnVR6EvV17
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) November 13, 2017

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР