Тайните на спящия ум са занимавали хората от дълбока древност

...
Тайните на спящия ум са занимавали хората от дълбока древност
Коментари Харесай

Защо сънуваме миналото си?

Тайните на спящия разум са занимавали хората от дълбока античност и не престават да провокират интерес и през днешния ден. Науката логика на психиката твърди, че сънищата са по-важни, в сравнение с си мислим.

В стадия на REM съня към този момент нямаме достъп до съответни мемоари за неща, които са се случили в предишното, до момента в който сънуваме. Но към момента имаме достъп до съществени мемоари за хора и места, които са гръбнакът на сънищата ни. Същевременно интензивността в региона на мозъка, където се случват прочувствените процеси, се покачва мощно и по този начин се получава прочувствен роман, сплотяващ тези мемоари.

Друга част от мозъка, контролираща качествата ни за логическо мислене и взимане на решения, също се изключва. С тази разлика в мозъчната интензивност при бодърстване и сън изяснява за какво сме единствено наблюдаващи в съня си на протичащото се. Така можем да си разбираем цялостната картина на това, което става, до момента в който спим.

Често сънуваме разнообразни типични обстановки, да вземем за пример неща от предишното си. Защо се случват тези сънища? Отговорът е същият, както и за други типични обстановки - може би те имат еволюционна функционалност, изпитваме сюжети, които са значими за нашето оцеляване и придвижване напред. Съществува и вид да се отработва прочувствена контузия по този метод, само че това отново се свързва с концепцията за оцеляването на индивида.

Как да тълкуваме сънищата и съответно сънища, свързани с предишното ни, нужно ли е въобще това? Бащата на психоанализата - Зигмунд Фройд поддържа потребността от тази активност, потвърждавайки, че тълкуването на сънищата е път към познанието за дейностите на мозъка.

Емоционалният звук на съня отразява това, което мозъкът ни смята за значимо. Опирайки се на това виждане можем да обърнем взор на сънищата, свързани с предишното ни. Такъв сън безспорно е обвързван с концепциите за бъдещето на сънуващия. И в случай че тези картини са спокойни и щастливи, това очакване ще се придвижи в действителността в бъдещите няколко месеца.

 Защо сънуваме предишното си?

Все отново психолозите, занимаващи се с проблемите на съня, споделят, че при подобен вид сънища би трябвало да държим сметка, че нещо в актуалната действителност, някакъв проблем, е обвързван с предишното, евентуално е претърпян в минало време.

Това ни припомня косвено, че този път не трябва да позволяваме неточност и би трябвало да отработим обстановката вярно.

Възможно е и сънят да припомня за нещо, което не е решено в предишното и чака своето позволение.

Не бива да се изключва и предизвестието, че е време да загърбим предишното и да гледаме напред в бъдещето.

Така съгласно житейската обстановка сега в действителността, можем сполучливо да тълкуваме и смисъла на този сън.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР