Тайната за свалянето на излишните килограми не е в диетата,

...
Тайната за свалянето на излишните килограми не е в диетата,
Коментари Харесай

Дъвчете бавно, за да отслабнете бързо

Тайната за свалянето на непотребните килограми не е в диетата, а в дългото дъвчене, потвърдиха китайски учени от университета в град Харбин.

От основно значение за смъкването на непотребните килограми е не толкоз смяната на диетата и ограничението на калориите, а методът, по който дъвчете храната.

Според учените дългото и деликатно предъвкване оказва помощ на дамите да изяждат по-малко от нормалното, като обезпечава възприятието за задоволеност по-бързо.

По време на собствен опит откривателите следили група от 14 участнички с обикновено тегло и 16 с по-закръглени форми. Средната възраст на всички доброволки варирала сред 18 и 28 години.

Всяко момиче трябвало да изяде парче торта, до момента в който устройство изчислявало какъв брой дълго тя сдъвква храната. Резултатите демонстрират, че когато сдъвквате всяка хапка по 40 пъти, ядете 12% по-малко спрямо тези, които дъвчат единствено 15 пъти.

Според учените по-бавното хранене обезпечава на мозъка повече време да схване сигналите от стомаха, че към този момент е цялостен. Така ще избегнете преяждането и ще се научите да контролирате глада и апетита.

 Дъвчене

От друга страна, колкото по-бавно хапвате, толкоз повече понижава хормонът на глада – грелин.

Съществуват два вида засищане – механично посредством напълване на стомаха и същинско засищане, което настава когато смлените храни постъпят в кръвта и след това в мозъка.

Тези, които се хранят доста бързо могат да разчитат единствено на механичното насищане и на разтягането на стомаха, с цел да заситят глада си. Това постоянно става с големи количества, които изясняват подуването, унесеност, положения посочващи преяждането.

Тези, които се хранят постепенно и дъвчат дълготрайно, калориите доближават до мозъка и провокират насищане. Тези хора се засищат по средата на яденето и даже могат да се откажат да продължат или от десерта.

Това също е доста значимо, с изключение на за намаляване на тежестта, само че и за тези, които желаят да задържат килограмите си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР