Тайната стая на Микеланджело не е голяма - дължината ѝ

...
Тайната стая на Микеланджело не е голяма - дължината ѝ
Коментари Харесай

Тайната стая на Микеланджело

" Тайната стая " на Микеланджело не е огромна - дължината ѝ е 10 метра, ширината - три, а височината - 2,5 метра. До нея може да се стигне от шапката на Медичите във флорентинската черква " Сан Лоренцо ", която е част от музея  " Барджело ". В тази стая по стените са непокътнати десетки ескизи на великия художник, нарисувани с въглен. Те били открити изцяло инцидентно през 1975-а година под два пласта мазилка - в границите на търсенето на различен вход за музея. " Едно време това помещение се е употребило като склад за въглища ", споделя директорката на музея " Барджело " Паола Д'Агостино.

Историците считат, че великият художник е прекарал в това помещение два месеца през 1530-а година, криейки се от гнева на авторитетното семейство Медичи. Оттам и името на стаята - " секретна " или " загадка ". Доскоро тя е била налична единствено за учените и изкуствоведите, само че от 15-и ноември 2023-а година е открита и за гости.

До нея обаче не биха могли да стигнат всички искащи. По думите на директорката на музея, ще бъдат пускани единствено по четирима души по едно и също време, и то за по 15 минути. Т.е. седмично ще могат да я посетят единствено 100 души, след авансово записване. Експертите показват, че този режим е нужен за запазването на рисунките. Билетът е с цена 30 евро.

От кого се е крил Микеланджело?

Семейство Медичи в началото поддържало Микеланджело. Папа Климент VII, който също е от фамозния флорентински жанр, персонално му е възлагал основаването на творби на изкуството. Но след въстание, вследствие на което Медичите се оказват в заточение, Микеланджело изоставил някогашните си настойници и почнал да работи за нови.

Фрагмент от ескизите, открити във ФлоренцияСнимка: Silvia Stellacci/AP/picture alliance

Когато няколко години по-късно Медичите се върнали на власт, художникът се разтревожил за живота си и се скрил, създавайки по стените на дребната стая ескизи на бъдещите си произведения. В последна сметка се оказало, че Микеланджело няма от какво да се притеснява и откакто излязъл на независимост, траял да работи във Флоренция.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР