Тъй като София е най-големият пазар, и цените тук са

...
Тъй като София е най-големият пазар, и цените тук са
Коментари Харесай

Николай Костов: Все още само 1% от аптечните продажби в България стават онлайн

" Тъй като София е най-големият пазар, и цените тук са най-ниски на фона на цялата страна ", показва Николай Костов

© Надежда Чипева На фона на 3750 физически аптеки броят на записаните за продажби в интернет обекти, които са 69, наподобява пренебрежимо дребен. Забележително е, че половината от тях са се появили през последните две години и половина и това следва търсенето на клиентите, които стартират да пазарят от ден на ден онлайн. В момента законодателството не разрешава на аптеките да продават медикаменти с рецепта онлайн, те имат право да доставят единствено лекарства без рецепта, козметика, медицински произведения, диетични и детски храни и консумативи. Асоциацията на притежателите на аптеки от години упорства онлайн аптеките да имат право да доставят и артикули по лекарско наставление, както е в огромна част от западноевропейските страни. Николай Костов е притежател на аптеките " Ремедиум " и ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.
Увеличи ли се ползата на клиентите към покупките от онлайн аптеки през последните години?

Интересът към онлайн аптеките се усили фрапантно и надлежно броят на онлайн магазините набъбна стремително. Вече съвсем всички огромни и приблизително огромни вериги имат онлайн услуги. Реално настоящите мощни аптеки са 30 на брой. Все още делът им от целия фармацевтичен пазар е доста дребен – през тях минават 1% от продажбите на медикаменти без рецепта, хранителни добавки и козметика, тъй като към момента не могат да се продават медикаменти с рецепта. Ако се огледа през призмата на огромния фармацевтичен пазар, продажбите онлайн са към момента незначителни, само че пък в някои категории – на избрани хранителни добавки и в дермокозметиката, към този момент има цели марки, при които 20% от продажбите минават онлайн. Попадайки онлайн, пациентите имат голям избор, който не биха имали във всяка аптека. При нас да вземем за пример наличните онлайн артикули към този момент са над 33 хиляди на брой.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какъв е профилът на онлайн купувача?

Това са главно младежи от огромните и по-малките обитаеми места, които купуват артикули с по-висока цена и ниска пенетрация на пазара. Търсят се артикули, които не могат да бъдат открити на всички места. Освен това за продуктите от високия ценови клас се получава забавният феномен на доста огромната разлика в цените онлайн и във физическата аптека – онлайн цената може да бъде фрапантно по-ниска, в сравнение с офлайн. По този метод софийският пазар става народен. Софийският пазар доста се разграничава от този в останалите градове - тук модерните аптеки са най-вече и водят до мощна и професионална конкуренция. Тъй като София е най-големият пазар, и цените тук са най-ниски на фона на цялата страна, изключително на медикаменти без рецепта, хранителни добавки и козметика. В онлайн аптеките тези цени и опциите за промоции, дарове, спомагателни услуги за клиентите стават забележими и налични в цялата страна. Освен това има доста марки, които се дистрибутират районно в столицата и нямат медицински или търговски представители в дребните обитаеми места. Изведнъж до останалата част от страната стават налични стотици артикули, които не са се продавали там, и това също провокира интерес.

Каква част от клиентите ви са от провинцията?

Около половината ни клиенти в онлайн аптеката живеят отвън столицата и са от всевъзможни обитаеми места, в това число дребни села, чиито имена чуваме за пръв път. Те купуват всичко – медикаменти, скъпи хранителни добавки, козметика. Същите тези хора в дребните обитаеми места биха могли да си купуват през този канал и медикаменти по лекарско наставление, по този начин както тази опция имат жителите на голям брой страни в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада. Отдавна във Англия, Германия и Холандия може да се пазари по този начин и това не основава никакви проблеми, в противен случай, основава преимущества за потребителите, тъй като имат достъп през онлайн досието и рецептите си до медикаментите, които е предписал лекарят им. От Асоциацията на притежателите на аптеки, която сплотява веригите аптеки в България, настояваме за електронно опазване на здравето и за опция от всяка точка на България, в това число и в огромните градове, където хората нямат физическа опция да излязат от офиса или са заболели и не напущат дома си, да може да се пазари онлайн. Това би било неоценима услуга. В Съединени американски щати да вземем за пример аптеките оферират такава услуга – доставка до дома до два часа след изписването на рецептата. Въвеждането на електронната рецепта в България доста ще улесни този развой, не че е невероятно да се случи и когато тя липсва. Всеки жител е търсил за непосредствен или за себе си лекарство в чужбина с рецепта, написана на латински. В доста страни се употребяват освен електронни, само че и сканирани и хартиени предписания, задачата е да се улеснят пациентите. Като цяло в множеството европейски страни изписването и приемането на медикаменти към този момент е цифров развой. Сега виждаме, че делът на всички категории пораства бързо – за здравословен метод на живот се купуват доста добавки, за проблематична кожа – характерна дермокозметика. Виждаме, че за огромна част от медикаментите без рецепта има искане за незабавни доставки – когато пациентът има болки, простуда, грип. Все още имаме проблем с тези доставки в по-малките обитаеми места – даже и да сме подготвени за час, куриерските компании имат графици и направления и посещават дребни градове и села в избрани дни от седмицата. Обикновено в София доставката става за един ден.

Дали доставката ще бъде безвъзмездна зависи от самата поръчка. При нас да вземем за пример над 40 лв. и до 1 кг тегло доставката е безвъзмездна. Лекарствата по принцип са леки, а междинната стойност на поръчката при нас е над 60 лева, тъй че над 80% от доставките са безвъзмездни за клиентите ни.

Кога пазарят вашите клиенти – първо виждат продукта във физическата аптека и след това го купуват за повторно онлайн или противоположното?

Съществуват и двата разновидността на извършване на покупки. Има клиенти, които се срещат с продукта във физическата аптека, купували са го и са го употребявали и по-късно го купуват цифрово. Има клиенти, които са видели продукта онлайн и идват особено да го тестват физически. Това е един спомагателен канал за връзка с клиентите, спомагателна комфортна опция за пациентите да имат достъп до разнообразни артикули. Затова този развой се развива напълно естествено.

Все още той е в напълно начално положение. В нашата аптека 25 чиновници се занимават единствено с онлайн аптеката, само че има уеб сайтове, в които за този метод на обслужване на клиентите дават отговор доста повече чиновници, да вземем за пример framar. Всяка онлайн аптека има своите особености. Тъй като онлайн търговията в Европейски Съюз се развива извънредно бързо, и там следим специализация на онлайн аптеките – има експерти, които продават главно медикаменти без рецепта и козметика, аптеки, които продават главно лекарства по лекарско наставление, има и смесени аптеки. Това ще се случи по-нататък и в България, в случай че бъде позволена продажбата на медикаменти с рецепта.

Онлайн търговията е извънредно значима за потребителите, тъй като по този метод получават в офиса и вкъщи артикули, до които мъчно биха имали достъп. Много се надявам българското законодателство да бъде променено и да даде опция на Изпълнителната организация по медикаментите да лицензира онлайн аптеки и за търговия с медикаменти по лекарско наставление.

Интервюто взе Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР