Тъй като случаите на Covid-19 отново нарастват и ваксинациите се

...
Тъй като случаите на Covid-19 отново нарастват и ваксинациите се
Коментари Харесай

Къде и за кого ваксинирането вече е задължително

Тъй като случаите на Covid-19 още веднъж нарастват и имунизациите се забавят, европейските страни наподобява са разделени по въпроса за наложителната имунизация. 

Дълго време Италия се отличаваше като изключение в района, откакто имунизирането на здравните служащи там стана наложително още през март. Но бързо разпространяващият се Делта вид принуди доста европейски страни да сменят скоростта и да премислят политиките си.

Тази седмица Франция и Гърция постановиха наложително имунизиране против ковид на всички здравни служащи.

Двете страни ограничиха и доста ежедневни действия, които към този момент са налични единствено за ваксинираните.

В случая на Франция също се одобряват негативен PCR тест или доказателство за имунитет, до момента в който в Гърция, с цел да посетите заведение на закрито, спектакъл или кино, би трябвало да имате сложена ваксина.

Президентът на Франция Еманюел Макрон стигна още по-далече, като намекна, че държавното управление му даже обмисля да разшири задължителната имунизация за всички французи, заяви " Евронюз ".

" В взаимозависимост от това по какъв начин ще се развие обстановката, без подозрение ще би трябвало да си зададем въпроса за наложителната имунизация за всички французи ", сподели той в телевизионно послание към нацията.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обаче зае тъкмо противоположната позиция.

Според нея пътят за печелене на доверието към имунизациите не минава през налагане на наложителни имунизации, а през поощряване на имунизирането. 

Кои европейски страни постановат имунизация за здравни служащи?

Италия беше първата страна в Европа, която подреди посредством декрет през март на всички здравни служащи, в това число фармацевти, да се имунизират. Тези, които отхвърлят, ще бъдат освободени без възнаграждение до края на годината.

В телевизионно послание в понеделник френският президент Еманюел Макрон подреди на всички френски здравни служащи и други чиновници, които са в контакт с уязвими групи от популацията, да се имунизират до 15 септември.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи в понеделник, че здравните служащи в страната ще бъдат отстранени, в случай че откажат да се имунизират от септември.

Във Англия министърът на опазването на здравето Мат Ханкок съобщи предишния месец, че домашните помощници, които поставят здравна грижа, ще имат обвързване да се имунизират от октомври.

Други страни обмислят сходни ограничения, в това число Полша, която може да направи имунизацията наложителна за високорисковите популации от август.

Къде е наложителна имунизацията за ежедневни действия?

" Съвременните форми на *задължителна ваксинация* принуждават имунизацията посредством директни или индиректни закани от налагане на ограничавания в случаи на неспазване ", написа Световната здравна организация в къс отчет, представен от " Евронюз ".

Това наподобява е посоката, поета от някои европейски страни през последните дни.

Въпреки че имунизацията няма да бъде законово обвързване за общото френско население, всеки, който желае да отиде в ресторант, кафене или даже да се качи на трен, ще се нуждае от здравна карта от август.

" Ще наложим ограничавания върху тези, които не са имунизирани, а не върху всички ", сподели Макрон в понеделник.

В Гърция единствено имунизирани клиенти имат право да посещават закрити търговски зони като питейни заведения, кина и театри от петък до края на август.

Русия също върви в тази посока. Властите в Москва са наредили на градските кафенета, питейни заведения и заведения за хранене да позволяват единствено клиенти, които имат доказателство за имунизация, имунитет или негативен тест.

Какви са проблемите, повдигнати от наложителната имунизация?

Според СЗО наложителната имунизация повдига редица етични въпроси.

" Тъй като политиките, които постановат деяние или държание, пречат на самостоятелната независимост и автономност, те би трябвало да се стремят да балансират благосъстоянието на общността с самостоятелните свободи ", написа здравният орган на Организация на обединените нации в своя априлски къс отчет.

Задължителните ваксини не би трябвало да се постановат, без да се вземат поради правилата на пропорция и нужда, споделиха от организацията.

" Ако такава цел в региона на публичното здраве (напр. стаден имунитет, отбрана на най-уязвимите, отбрана на потенциала на здравната система) може да бъде реализирана с по-малко насилствени или натрапчиви политически интервенции (напр. публично образование), задължителността не би била етично обоснована ", се споделя в отчета.

По отношение на законността на наложителните ваксинации в Европа, Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) съобщи в знаково решение от април, че

наложителните имунизации за деца " са нужни в демократичното общество ".

Делото бе заведено против чешкото държавно управление от група фамилии, чиито деца са били изключени от учебно заведение, за това, че не са били имунизирани против девет заразни заболявания, в това число полиомиелит, хепатит В, тетанус, морбили, паротит, рубеола, дифтерия, коклюш и пневмококови инфекции.

Европейски съд по правата на човека заключава, че здравните управляващи " могат рационално да вкарат политика на наложителна имунизация, с цел да реализиран уместно равнище на отбрана против съществени болести ", когато доброволната имунизация е била несполучлива.

Експерти споделят, че решението по случая, което предшества пандемията, може да проправи пътя за наложителни имунизации против Covid-19.

Пред " Евронюз " представител на СЗО прикани страните да бъдат " извънредно деликатни "  при използване на наложителни условия за ваксина.

" Националните политики за имунизация би трябвало да се стремят на първо място да създадат имунизацията елементарно и заслужено налична. В обстановки, когато доброволното асимилиране на ваксини в избрани групи от популацията е несъответстващо и скоростта на предаване на Covid-19 остава недопустимо висока, могат да се прегледат рекомендации за имунизация за съответни професионални групи с очаквани последици за публичното здраве ", съобщи представителят на СЗО.

" Докато това се прави, от първостепенно значение е да се проучат и възнамеряват подобаващи интервенции за превъзмогване на всички съществени спънки в тези групи от популацията. Трябва да се внимава извънредно доста с осъществяването на такива задължения или условия, в това число с потреблението на наказания или санкции, които могат да засилят обществените и здравните неравенства. "

 
Страсбург: Задължителната имунизация не нарушава правата на индивида
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР