Тъй като кризата в Украйна се задълбочава, е уместно да

...
Тъй като кризата в Украйна се задълбочава, е уместно да
Коментари Харесай

The Nation : Кризата в Украйна и заплахата от унищожителна ядрена война

Тъй като рецесията в Украйна се задълбочава, е подходящо да се замислим какви биха могли да бъдат действителните последствия от войната. Въоръженият спор с стандартни оръжия би бил ужасна филантропична злополука, написа нобеловият лауреат за мир Айра Хелфанд на страниците на американското списание The Nation.

Миналата седмица държавни чиновници на Съединени американски щати пресметнаха, че сред 25 000 и 50 000 цивилни, сред 5000 и 25 000 украински бойци и сред 3000 и 10 000 съветски бойци могат да загинат вследствие на боевете. Броят на бежанците може да бъде от 1 до 5 милиона.

Тези прогнози се основават на догатката, че ще бъдат употребявани единствено стандартни оръжия. Ако обаче спорът се популяризира отвън границите на Украйна, НАТО ще влезе в бойните дейности и ще избухне огромна война с присъединяване на нуклеарни сили и действителна заплаха от потреблението на нуклеарно оръжие. Въпреки това, измежду популацията като цяло никой не разисква тази ужасяваща опасност.

В подобен спор и двете страни, несъмнено, биха почнали с потреблението на стандартни неядрени оръжия. Но с помощта на напредъка в технологиите и огневата мощност през последните десетилетия, актуалните оръжия имат доста по-голям обсег и разрушителност от по-ранните модели, което им разрешава да поразяват основни цели надалеч зад предните линии: въздушни бази, радарни станции, командни центрове, логистични центрове и така нататък

Тъй като жертвите се усилват и от двете страни и в случай че една от тях е изправена пред вероятността за неизбежно проваляне, нейните водачи може да почувстват нуждата да употребяват тактически нуклеарни оръжия, с цел да предотвратят сходен резултат. И американските, и съветските военни доктрини разрешават такова потребление при такива условия.

Въпреки намаляването на нуклеарните сили, осъществено през последните няколко десетилетия, Русия към момента разполага с 1900 тактически и 1600 стратегически нуклеарни оръжия. Що се отнася до НАТО, Франция има 280 нуклеарни оръжия, а Обединеното кралство - 120. Освен това Съединени американски щати разполагат със 100 тактически бомби B61, ситуирани в бази на НАТО в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция, както и 1650 подготвени за приложимост стратегически бойни глави.

Ако едно-единствено 100-килотонно нуклеарно оръжие експлодира над Кремъл, то може да убие четвърт милион души и да рани милион, като изцяло лиши съветската столица от качества за реагиране при изключителни обстановки. Взривяването на една бомба от 100 килотона над Капитолия на Съединени американски щати ще убие повече от 170 000 души и ще рани близо 400 000.

Изключително малко евентуално е ескалацията на нуклеарния спор сред Съединени американски щати и Русия да се ограничи до единични детонации над двете столици. Най-вероятно ще бъдат включени огромен брой нуклеарни оръжия, доста по-мощни от 100 килотона и ще бъдат ориентирани против доста градове. Например съветските ракети SS-18 M6 с 460 термоядрени заряда имат мощ от 500 до 800 килотона, до момента в който бойната глава W88, инсталирана на американските подводници Trident, е 455 килотона.

Доклад от 2002 година демонстрира, че в случай че Русия взриви даже 300 от своите 1600 стратегически бойни глави над американските огромни градове, 78 милиона души ще загинат през първия половин час. Освен това ще бъде унищожена цялата икономическа инфраструктура на страната: електрическата мрежа, интернет, хранителната система, транспортната мрежа и здравната система. Всичко належащо за поддържане на живота ще изчезне и в границите на няколко месеца след офанзивата голямото болшинство от популацията на Съединени американски щати ще почине от апетит, лъчева болест и епидемиологични болести.

Атаката на Съединени американски щати против Русия би имала сходни последствия. И в случай че НАТО се включи, същата орис ще сполети по-голямата част от Канада и Европа.

И това са единствено следствията от широкомащабното потребление на нуклеарни оръжия от НАТО и Русия. Глобалното изменение на климата ще бъде още по-катастрофално. Последните изследвания потвърдиха хипотезите, изтъкнати през 80-те години на предишния век, че широкомащабното потребление на нуклеарни оръжия ще докара до внезапно изстудяване. Една война, включваща големите американски и съветски арсенали, може да освободи до 150 тераграма (150 милиона метрични тона) сажди в горните пластове на атмосферата, като намали междинните световни температури до -8 градуса по Целзий.

Във вътрешността на Северна Америка и Евразия температурите ще паднат с 45-50 градуса до равнища, невиждани от последния ледников интервал, а това ще докара до пагубно понижаване на производството на храна и до апетит, който може да убие по-голямата част от човечеството. Дори по-ограничен боен спор, включващ единствено 250 100-килотонни бойни глави, може да понижи междинните световни температури с 10 градуса, задоволително, с цел да предизвика невиждан апетит, който съвсем несъмнено ще значи завършек на актуалната цивилизация.

Огромният риск, характерен на сегашния психически двубой сред Съединени американски щати и Русия, изисква фундаментална смяна в връзките посред им, както и в също толкоз напрегнатите връзки на Съединени американски щати с Китай. Великите сили към този момент не могат да играят игра с нокаут, с цел да видят кой ще се окаже по-силен. Напълно допустимо е някоя от тях да се издигне до върха - до върха на голяма купчина пепел.

Ядрените оръжия съставляват обособена опасност, основана от индивида, за оцеляването на нашия тип. Премахването им може да бъде реализирано в границите на десетилетие, в случай че водачите на нуклеарните страни вземат съответното решение. А процесът на договаряне на справедлив и изпълним график за демонтажа на тези оръжия ще сътвори нова парадигма на съдействие в интернационалните връзки, която ще разреши на страните да се изправят против друга, по-сериозна екзистенциална опасност - световното стопляне.

Премахването на нуклеарните оръжия не е някаква фикция, то е безспорна нужда за продължаващото оцеляване на човечеството. Ние оцеляхме в нуклеарната епоха не заради умно управление, здрава военна теория или надеждна технология. Както означи Робърт Макнамара, „ шансът предотврати нуклеарна война “. Да разчиташ още веднъж на него в областта на сигурността е безумство. Решителността за унищожаване на нуклеарните оръжия е политика, учредена на актуалните действителности и предлага единствения допустим метод на деяние.

От значително значение е актуалната рецесия да се позволи посредством дипломатически средства. Също толкоз значимо е страните, притежаващи нуклеарно оръжие, да се поучат от актуалната нестабилна обстановка и да подхващат дейности за трайно унищожаване на нуклеарната опасност посредством ускорение на договарянията за цялостното унищожаване на нуклеарните оръжия, както приканва акцията „ Завръщане от ръба “, която има за цел да поддържа Договора за възбрана на нуклеарните оръжия.

Източник: Агенция " Фокус "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР