Снимка: smokefreesweden.org Този ярък контраст се дължи на широкото разпространение

...
Снимка: smokefreesweden.org Този ярък контраст се дължи на широкото разпространение
Коментари Харесай

Швеция с 44% по-малко смъртни случаи заради цигари от ЕС

Снимка: smokefreesweden.org

Този ослепителен контрастност се дължи на необятното разпространяване на никотинови артикули без тютюнев пушек, като снус, никотинови торбички и електронни цигари, вместо на обичайното тютюнопушене. Въпреки че никотинът провокира пристрастяване, той не предизвиква сериозните болести, свързани с тютюнопушенето.

" Употребата на никотин не е фактор за болести, свързани с тютюнопушенето, казусът е в метода на приложимост и по-специално - в горенето ", показват учените зад отчета.

" Това разграничаване сред тютюнопушенето и използването на бездимни артикули е от решаващо значение. Шведският опит демонстрира, че разбирането и превъзмогването на неправилните публични показа за никотина може да докара до здравни политики, които по-добре пазят и осведомят потребителите ", споделя доктор Карл Фагерстрьом, специалист по публично здраве и създател на отчета.

" Нашите констатации поддържат изместването на фокуса от прекъсване на пушенето към заменяне с по-малко нездравословни други възможности за тези, които не могат да спрат изцяло ", добавя той.

Снимка: iStock by Getty Images

Иновативните артикули без горене са голяма опция за публичното здраве - те могат да спасят доста животи на пушачи, които другояче биха траяли да пушат цигари поради желанието им да одобряват никотин, показват интернационалните учени, цитирайки още данни от отчета.

Шведите са пренасочили желанията си към различни, бездимни артикули и по този метод са основали потомство без тютюнев пушек. Това демонстрира какъв брой е значимо други възможности,като снус, никотинови торбички, електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн, да бъдат налични за възрастните пушачи.

Смята се, че самодейните ограничения на Швеция в региона на публичното здраве и регулаторната рамка са насърчили прехода към бездимни други възможности. Именно поради това страната е с най-нисък брой пушачи - тъй като тези, които другояче биха траяли да пушат стандартни цигари, през днешния ден използват никотин, само че по по-малко нездравословен метод.

По данни на Евростат, 18,4% от популацията на Европейски Съюз на възраст 15 или повече години оповестява, че ежедневно пуши цигари. Освен във Швеция, минимум се пуши във Финландия (9,9%), Люксембург (10,5%), Португалия (11,5%) и Дания с (11,7%).

На другия полюс - с най-вече доста пушачи са България - 28,7%, Гърция - 23,6%, Латвия - 22,1%, Германия - 21,9% и Хърватия - 21,8%.

В забележителна част от страните в Европейски Съюз се следи наклонност към понижаване на каузи на всекидневните пушачи. Най-значим спад се установи за Унгария. За сметка на това броят на пушачите се усилва в страни като Германия и Ирландия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР