Тъй като икономиката се движи онлайн, цифровите валути ще бъдат

...
Тъй като икономиката се движи онлайн, цифровите валути ще бъдат
Коментари Харесай

Централната банка на Русия: Дигиталните валути са бъдещето на нашата финансова система

Тъй като стопанската система се движи онлайн, цифровите валути ще бъдат бъдещето на финансовите системи, счита шефът на централната банка на Русия Елвира Набиулина. Има потребност от бързи, евтини платежни системи, като цифровите валути на централните банки (CBDC) могат да запълнят тази празнота, сподели тя в изявление за CNBC, представено от БНР.

" Мисля, че това е бъдещето на нашата финансова система, тъй като то корелира с развиването на цифровата стопанска система “, уточни Набиулина.

Шефът на съветската централна банка сподели, че през предишния октомври Москва е разгласила съвещателен документ за цифровата рубла и има за цел да има подготвен първообраз до края на 2021 година Пилотните планове и изпитванията могат да стартират идната година, сподели още Набиулина. Бившия чиновник на американското финансов министерство Майкъл Гринуолд обаче счита, че това би могло да бъде проблем за Съединени американски щати.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Резкият спад в цените на криптовалутите шокира инвеситорите...

" Това, което ме тревожи, е, че Русия, Китай и Иран основават цифрови валути на техните централни банки, с цел да работят отвън $, а други страни ги последваха ", уточни и той за CNBC, като добави: " Това би било обезпокоително ".

Трябва да се има поради, че цифровите валути на централните банки не са същите като криптовалутите (bitcoin, ethereum и прочее). Те се издават и управляват от управляващите, а цената на една цифрова рубла ще се равнява на една парична рубла, сподели през предходната година Централната банка на Русия.

CNBC припомня, че криптовалутите бяха противозаконни в Русия до предходната година и към момента не могат да се употребяват за осъществяване на заплащания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Поверителност и сигурност. Това са най-важните характерности, които би трябвало да има бъдещата ди...

" Ще вървим малко по малко, тъй като това е доста сложен, софтуерен и юридически план “, уточни Набиулина.

Много централни банки по света създават суверенни цифрови валути, които, съгласно техните бранители, могат да насърчат финансовото им приобщаване и да улеснят трансграничните транзакции. Но Елвира Набиулина предвижда, че ще има провокации при намирането на " общи решения " сред системите, които са създадени без значение от разнообразни страни.

" Ако всяка банка сътвори своя лична система, софтуерна система с локални стандарти, ще бъде доста мъчно да се основат някои взаимовръзки сред тези системи, с цел да се улеснят всички трансгранични заплащания “, уточни тя.

Елвира Набиулина разяснява също по този начин и глобите на Съединени американски щати, които тя дефинира като " непрекъснат риск " за Русия. През годините Вашингтон наложи наказания против Русия по разнообразни аргументи - от съмнение за отравяне на опозиционни политици до хипотетична интервенция в изборите в Съединени американски щати и хакерски атаки.

" Ето за какво нашата парична политика, както и фискалната политика и цялата макроикономическа политика, е много консервативна ", сподели тя. Според нея запасите на Москва са " много огромни, с цел да устоят на всички финансови сюжети или геополитически сюжети и евентуално са по-разнообразни от запасите на други страни ".

" Дедоларизацията е част от необятна политика за ръководство на валутните опасности ", сподели Набиулина.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР