Търсенето на нови източници на протеин определя индивидуалната ни диета,

...
Търсенето на нови източници на протеин определя индивидуалната ни диета,
Коментари Харесай

Протеин от насекоми – устойчиво решение и възможност

Търсенето на нови източници на протеин дефинира самостоятелната ни диета, както и световната хранителна промишленост. Световната животновъдна промишленост създава повече излъчвания от парникови газове, в сравнение с всички коли, самолети, влакове и кораби, взети дружно.

Ако предвижданията за повишаване на популацията се окажат правилни, ще имаме потребност от спомагателни 100 милиона тона протеин за изхранване на човечеството , а за неговото произвеждане ще са нужни сред няколкостотин и няколко милиона тона фуражи. В момента източниците на протеин за фураж са неустойчиви – те идват главно от дива риба и соя. Запасите от дива риба от дълго време са изчерпани, а изсичането на гори, с цел да се засаждат соеви култури, с изключение на другите си негативи, в допълнение ускорява измененията в климата. Предлагането на протеин от инсекти икономисва за всеки звук създаден артикул улов на пет тона дива риба или изсичането на 450 дка гори. Не се постанова и превозване на неустойчиво добити първични материали на далечни дистанции. А и насекомите се изхранват с остатъчни артикули от други производства, с което взема решение и други проблеми “, коментира Камен Василев, промишлен шеф на " Насекомо " – компания, която се занимава с преправянето на ларви на черната муха за произвеждане на протеини за животни и олио.

 Компанията не планува произвеждане на артикули, предопределени за консумация от човек, само че съгласно откриватели насекомите са извънредно чисти, а хранителният им профил е впечатляващ. Ако едно пиле може да бъде " обогатено " с вода, да бъде инжектирано с антибиотици и хормони, то при ядливите буболечки това е  невероятно . Също по този начин, в случай че животното е болно от нещо, то може да се съобщи на индивида – ненужно е да подсещаме за едни прилепи в Китай… При насекомите обаче няма такава възможност.

Друг любопитен факт е, че 100 гр брашно от щурци съдържа 68 гр протеин – над двойно повече спрямо пилешкото, което в 100 гр месо има едвам 28 гр протеин .

Не е ясно дали насекомите скоро ще станат част от диетата на хората, само че е потвърдено, че, в случай че светът желае да окаже влияние върху климатичната рецесия, хранителната система би трябвало да бъде радикално изменена . Начинът, по който произвеждаме храна, методът, по който храната се ръководи и движи по света, и това, което ние като консуматори решаваме да сложим на чинията си, има значение за климатичната рецесия.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – ФБ страница на " Насекомо "  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР