Търговците на дребно в моловете са поредният сектор, който отправя

...
Търговците на дребно в моловете са поредният сектор, който отправя
Коментари Харесай

И моловете поискаха държавата да покрие загубите им от локдауна

Търговците на дребно в моловете са следващият бранш, който насочва апел към държавното управление страната да компенсира загубите им от затворените магазини през идващите три седмици.

Те настоявят както за парични помощи, които да покрият разноските им за заплати, осигуровки, наеми, ток, вода и прочие, по този начин и за краткотрайно освобождение от налози.

" Предходната вълна на ковид остави сектора в справедлива неспособност да покрива отговорностите към търговски центрове, банки, кредитни институции и към бюджета на страната, а поддръжката по програмата за подкрепяне на дребни и междинни предприятия е извънредно ненавременна да избави едни и извънредно недостатъчна да помогне на втори, които към момента едвам дишат над водата, а до трети въобще не доближава. Мнозина от оцелелите ще банкрутират, оставяйки хиляди хора на борсата ", означават в особено писмо до премиера Бойко Борисов от Българска Ритейл Асоциация (БРА). Организацията сплотява над 100 търговци, които съставляват популярни марки и магазини в търговски центрове вид " мол ".

От БРА считат, че ограничаването на активността на огромна част от търговците на дребно, които оперират в комерсиалните центрове, е непропорционално и голословно. И питат за какво огромните хипермаркети не престават да работят и с какво те са по-малко рискови. Търговците в моловете са недоволни също по този начин, че дребните квартални магазини не престават да работят.  От сдружението считат, че в кварталните магазини хигиеничните и противоепидемичните ограничения не са на толкоз високо равнище, както в моловете, където има редовна стерилизация на всички контактни повърхности, осведомителни табели, следен достъп до комерсиалните центрове, обезпечен от професионални охранители.

Търговците, които от 27 ноември би трябвало да затворят магазините си, упорстват неотложно да се разгласят съответни ограничения за икономическа поддръжка. Като най-малко тези ограничения следва да включват:

- Директно вдишване от страната на избран процент от наемите и разноските, дължими от наемателите на наемодателите за интервала на затваряне.

- Данъчни облекчения под формата на понижаване на корпоративен налог.

- Временно освобождение (за интервала на деяние на мерките) на притежателите на недвижими парцели от налог недвижими парцели и таксата за битови боклуци за 2020 година

- Подходящо споразумяване на въпроса с дължимия Данък добавена стойност за времето на деяние на ограниченията.

Собствениците на търговски центрове посочват, че имат обвързване да издават фактури и да начисляват и плащат дължимото Данък добавена стойност според подписаните контракти за наем. " Една огромна част от наемателите ни няма да заплатят тези фактури в интервала, в който не работят с клиенти, което обаче не се отразява на нашето обвързване да заплатим дължимия Данък добавена стойност. Това основава очевидна непропорционалност в бизнес модела на опрериране на комерсиалните центрове. Считаме, че е редно страната да се намеси в тези връзки, с цел да подсигурява баланс на ползите и правдивост ", се споделя в писмото на Българската ритейл организация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР