Търговският регистър щял да заработи в пълния си капацитет в

...
Търговският регистър щял да заработи в пълния си капацитет в
Коментари Харесай

Търговският регистър се очаква да заработи в понеделник

Търговският указател щял да проработи в цялостния си потенциал в понеделник. Според последните прогнози системата щяла да бъде тествана в събота и неделя и да бъде пусната при започване на идната седмица – 17 дни след срутва. Регистърът се срина на 10 август, а 5 дни по-късно бяха възобновени единствено справките за настоящото положение на компаниите и справките по ЕГН. Вече 2 седмици обаче е невъзможна регистрацията на нови компании, както и смяната във към този момент регистрирани такива. На изключителното парламентарно съвещание във вторник министър председателят Борисов съобщи, че регистърът щял да проработи до края на седмицата, " в случай че имаме шанс ". Междувременно поради механически проблем през днешния ден за няколко часа нямаше достъп до електронния указател и картотеката на Комисията за финансов контрол.

Търговският указател се срина изцяло на 10 август следобяд. Първоначалната прогноза беше, че системата ще бъде възобновена най-рано след 8 часа. Регистърът обаче си остана недосегаем и на идващия ден, а в неделя правосъдният министър Цецка Цачева съобщи, че е сезирала прокуратурата и ДАНС, с което ускори съмненията за хакерска офанзива. Едва 5 дни след случая от Агенцията по вписванията оповестиха, че ставало дума за 4 дефектирали диска с информация с обща памет 25 терабайта, която трябвало да се възвърне от аварийните копия. Оттогава на уеб страницата са налични само справките за настоящото положение на компаниите и справките по ЕГН.

Тогавашния изпълнителен шеф на Агенцията Зорница Даскалова съобщи, че цялостните функционалности на регистъра щели да станат налични някъде през идната седмица, без да се ангажира с съответен период. Даскалова добави и че оставката й не седи на дневен ред, тъй като по думите й била нужна на работното си място. Два дни по-късно Даскалова въпреки всичко подаде оставка, а на нейно място застана Габриела Козарева, която досега оглавяваше Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.

На изключителното парламентарно съвещание във вторник пък министър председателят Бойко Борисов съобщи, че " в случай че имаме шанс " регистърът щял да проработи в цялостен потенциал до края на седмицата. Според последната прогноза срокът отново се отсрочва – този път за понеделник, като системата щяла да бъде тествана този уикенд.

Ако регистърът въпреки всичко тръгне в понеделник – това ще се случи тъкмо 17 дни след срутва. И досега остават изцяло невъзможни регистрациите на нови компании, както и смяната във към този момент регистрирани такива. В отворено писмо преди дни 70 юристи обявиха, че това изцяло блокира работата на компаниите и желаеха прокурорска инспекция в правосъдното министерство и отговорност от страна на държавното управление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР