Търговските парковете в България са най-бързо развиващият се формат на

...
Търговските парковете в България са най-бързо развиващият се формат на
Коментари Харесай

Десет нови търговски парка са открити през 2021 г.

Търговските парковете в България са най-бързо развиващият се формат на пазара на недвижими парцели през последните две години. Такива планове са привлекателни заради удобството, откритите пространства и досегаемост, която оферират. Благодарение на тяхната агресия, известни интернационалните марки съумяват да навлязат в градове, в които преди този момент не са участвали.

Към края на предходната година общият размер площи в търговски паркове е 237 000 кв. м. или 25 плана, оповестиха от компанията за професионални услуги и капиталово ръководство в областта на недвижимите парцели " Колиърс Интернешънъл " (Colliers International)..

Търговският парк има най-малко три огромни търговски вериги, заемащи над 2000 кв. м повърхност, с централизирано ръководство и задоволителен брой паркоместа. Тези планове могат да се разделят на три разнообразни формата: огромни търговски паркове, обичайни търговски паркове и дребни търговски паркове.

Големите търговски паркове съставляват най-широко разгърнатата версия на формата и нормално са ситуирани в покрайнините на районните градове. Тяхната отдаваема повърхност надвишава 15 000 кв. м и дава огромно многообразие от търговци. Такъв образец са Jumbo Plaza, Retail Park Veliko Търново, Retail Park Plovdiv и други.

Традиционните търговски паркове са с отдаваема повърхност сред 5000 и 14 999 кв. метра. Този формат нормално е желана дестинация за хранителни артикули, за здраве и хубост, за домашни любимци и всички спомагателни услуги.

Малките търговски паркове се намират в дребни градове или жилищни региони на районни градове с по-малко от 30 000 поданици, и постоянно са най-големите търговски обекти в тези региони. Това е най-компактният формат с отдаваема повърхност сред 2000 кв. м и 4999 кв. метра. Малките търговски паркове разрешават на клиентите да пазарят бързо, ситуирани са на основни пътища или в границите на най-населените региони на града. Структурата на тяхното предложение е сходна на тази на обичайните търгoвски паркове, само че заради лимитираната отдаваема повърхност, броят и размерът на магазините е по-ограничен.

Традиционните търговски паркове съставляват 44% от общото предложение, следвани от огромните търговски паркове (43%) и дребните търговски паркове (13%).

Водещата категория в огромните търговски паркове са мебелите и магазините " направи си самичък " с 45%, демонстрира изследването на комерсиалните паркове в България за 2021 година. В дребните търговски паркове максимален дял като наетите площи има модата с 30% спрямо 16% в обичайните търговски паркове и 11% в огромните търговски паркове. Наличието на супермаркети, магазини за здраве и хубост е по-характерно за обичайните и дребните търговски паркове. Електрониката е най-добре показана в обичайните търговски паркове.

Повече от 140 000 кв. м нови площи са планувани,

като съвсем половината от тях към този момент са в развой на създаване. Със завършването на всички планувани планове, някои от районните градове ще доближат точката на засищане. Затова вложителите би трябвало да бъдат деликатни, когато разпознават регионите с капацитет.

Нарастващите цени на строителните материали се чака да повлияят на завършването на плановете, забавяйки някои от тях в кратковременен проект. Това ще докара до понижаване на предлагането, само че не и до промени в наемните равнища.

За да покачат конкурентоспособността си, вложителите ще разширят микса си от наематели с представители на развлекателната промишленост като киносалони, заведения за хранене, обекти от вида “drive-thru “ и фитнес зали. Това ще спомогне и за увеличение на посещаемостта и времето за престой.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР