Търговските дружества с държавно участие не са контролирани ефективно от

...
Търговските дружества с държавно участие не са контролирани ефективно от
Коментари Харесай

МИ контролира "Плод-Зеленчук", но не и Кинтекс и ВМЗ

Търговските сдружения с държавно присъединяване не са следени дейно от министъра на стопанската система, като техен принипал. Това е главният извод от осъществения от Сметната палата одит на активността на министъра на стопанската система по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала за интервала от януари 2018 година до края на 2019 г. 

Одитът демонстрира, че министърът на стопанската система на процедура не управлява 56% от цената на дълготрайните материални активи на комерсиалните сдружения, на които е принципал, тъй като те са благосъстоятелност на холдингово сдружение.

Такъв е казусът с ДКК , който има над десетина дъщерни сдружения, някои със обилни обороти, активи и личен капитал. Те обаче не са под директния надзор на министъра на стопанската система. Сред тях са „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД със личен капитал от 290 млн. лева, ръководени активи за 474 млн. лева и доходи от оперативна активност над 254 млн. лева.; „ Кинтекс “ ЕАД със личен капитал от 81 млн. лева, активи за над 157 млн. лева и доходи от оперативна активност 120 млн. лева.; други сдружения от отбранителната промишленост като „ Нити “ ЕАД и „ Авионамс “ АД; „ Еко Антрацит “ ЕАД, „ Монтажи “ ЕАД.

" Не е регламентирано по какъв начин се взема решение за смяна на субекта, който да упражнява правата на благосъстоятелност в едно комерсиално сдружение. Няма критерии  дали правата на благосъстоятелност да се упражняват директно от министъра или сдружението да стане дъщерно и тези права да се трансферират на съответното холдингово сдружение посредством увеличение на неговия капитал с непарична вноска. Това основава риск от използване на индивидуален и променчив метод без ясни претекстове за преструктуриране на комерсиално сдружение (промяната на принципала, който да упражнява правата на благосъстоятелност в тях) ", се показва в одита на Сметната палата.

Сметната палата показва и друг важен аспект, който непосредствено ощетява хазната - дъщерните сдружения не вършат отчисления от печалбата/не разпределят дял в интерес на страната (т.е. в държавния бюджет), а отчисленията от тяхната облага (в случай че има такива) се вършат в интерес на съответното холдингово сдружение, чиято благосъстоятелност са те. Съвсем до неотдавна ДКК бе извадена от задължението да отчислява всяка година 50% от облагата си като дял на страната.

По салдото на Министерството на стопанската система към 31.12.2019 година са заведени дялове, акции и съучастия в размер на 2, 26 милиарда лева.  Дружества с държавно присъединяване в капитала, в които МИ има дял са 97, от тях 54 са настоящи, 22 са в процедура по разпродажба, а 21 сдружения са в процедура по неплатежоспособност.

През одитирания интервал министърът на стопанската система упражнява директно правата на благосъстоятелност на страната в следните настоящи търговски сдружения с 50 и над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала:

№ по ред

Търговско сдружение

Притежавана благосъстоятелност

1

„ Българска организация за експортно обезпечаване “ ЕАД

100%

2

„ Национална компания индустриални зони ” ЕАД

100%

3

„ Държавна консолидационна компания ” ЕАД

100%

4

„ Българска банка за развиване “ АД

99.99%

5

„ София Тех Парк ” АД

89.19%

6

„ Плод – Зеленчук ”  ЕООД, гр. Габрово

100%

7

„ Пазар за плодове, зеленчуци и цветя ” АД, гр. Сливен

94.36%

8

„ Еко Антрацит “ ЕАД

100%

9

„ Екоинженеринг – РМ “ ЕООД

100%

10

„ Матхим “ ЕООД

100%

В рамките на одитирания интервал притежаваните от страната акции и дялове в сдруженията „ Еко Антрацит “ ЕАД,

Министърът управлява директно сдружения като „ Плод – Зеленчук ”  ЕООД, гр. Габрово, с капитал 272 хиляди лева, активи за 285 хиляди лева и доходи от оперативна активност от 146 хиляди лева. но не и обществени сдружения като „ Кинтекс “ ЕАД и  „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД, показва още Сметната палата.

Одитът обаче не включва ДКК и дъщерните ѝ сдружения - те били обект на самостоятелен одит в програмата на Сметната палата за 2021 година

Според Сметната палата липсва стратегия, която да обосновава присъединяване на страната в стопанската активност посредством публични предприятия с обрисувани задача, визия, съответни финансови и нефинансови цели. Не са избрани и също така ролята и отговорностите на държавните органи, в това число на министъра на стопанската система, за тяхното осъществяване. Не е ясно по какъв метод присъединяване на страната в стопанската система посредством държавни фирми допринася за повишението на конкурентоспособността на стопанската система, обезпечаване на стопански напредък и растеж на износа, основаване и развиване на индустриална и иновационна инфраструктура, понижаване на административната тежест за бизнеса, подкрепяне на дребните и междинни предприятия и прочие, показват инспекторите.

ББР НА ФОКУС

Одитър на Сметната палата е обърнал особено внимание на Българската банка за развиване. ББР кредитира огромни предприятия с половината от кредитния си портфейл в прорез със своята задача, посочва Сметната палата.

Българската банка за развиване (ББР) АД и дъщерните ѝ сдружения не са следени дейно и предстоящите изгоди за обществото от тях не са реализирани в задоволителна степен. Мисията на ББР е да спомага за развиването на българската стопанска система, като предизвиква износа и подкрепя реализацията на икономическата политика на страната във връзка с дребните и междинните предприятия. Законът за ББР обаче дава опция и за чисто комерсиално кредитиране от банката. Посоченото събитие и неналичието на знаци за премерване на осъществяването на нейните стратегически цели, и на явен фокус върху предпочитани браншове, производства и браншове на стопанската система, към които да насочва ресурсите си, поражда риск ББР АД да се отклони от своята съществена задача и да кредитира огромни предприятия.

Големите предприятия са обект на значително кредитиране, като  финансови запаси за тях съставляват близо половината от кредитния портфейл на банката. При тези заеми водещ подотрасъл е производството на тютюневи произведения, с близо 50 процентен дял от предоставените заеми за 2018 и 2019 година Сред другите сдружения с кредитна експозиция, надхвърляща 10% от общата стойност на отпуснатите заеми, са: дружество за произвеждане на кокс и рафинирани нефтопродукти; комерсиална верига за техника; сдружение, работещо в областта на телекомуникациите и далекосъобщенията и други От заемите на огромни предприятия, малко над една трета са заемите, предоставени на едно дружество, работещо в бранша на тютюневата индустрия.

Кредитите, предоставени на дребни и междинни предприятия (МСП) предобладаващо са ориентирани към предприятия, занимаващи се с произвеждане и систематизиране на сила.

Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР АД са към 2 пъти по-високи от тези на УС на Българската национална банка. Допълнително членовете на УС на ББР АД са взели участие и в управителните органи на дъщерните на банката сдружения, като за заеманите позиции в някои от тях са получавали заплащане, към 30 на 100 от възнагражденията им като членове на УС на банката. Така едно лице може да взе участие, както при вземането на решение за личното си назначение в управлението на дъщерното сдружение, по този начин и при установяване на възнаграждението, което да получава на съответния управителен пост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР