Търговската политика е от компетенцията на Европейската комисия и поради

...
Търговската политика е от компетенцията на Европейската комисия и поради
Коментари Харесай

Неприемливо: Еврокомисията напомни, че държавите в ЕС не могат да спрат зърно и храни от Украйна

Търговската политика е от компетенцията на Европейската комисия и заради това едностранни дейности са недопустимо. " Така през днешния ден представител на Еврокомисията подсети в Брюксел, че едностранно да спрат вноса на зърно и храни от Украйна най-вероятно е нарушаване на договорите, законите и разпоредбите на Европейския съюз.

" В такива сложни времена е от решаващо значение да се координират и съгласуват всички решения в границите на Европейски Съюз ", се прибавя през днешния ден в изказването на Европейската комисия, представено от " Ройтерс ".

Брюкселското издание " Политико " разяснява, че натискът от Източна Европа не наподобява с изключително огромни шансове за триумф. Едната причина е, че имат вътрешни политически проблеми, с цел да поддържат твърда позиция. Втората е, че някои страни в Европейски Съюз с срещу това да се позволяват стопански проблеми посредством въвеждане на ограничавания. " Испания и Нидерландия, да вземем за пример, са някои от най-големите получатели ва украинско зърно, което употребяват в отглеждането на животни си ", припомня изданието.

Тонът от Еврокомисията към този момент е по-скоро градивен, тъй като в известието се споделя, че Комисията чака спомагателна информация от Варшава и Будапеща, " с цел да можем да оценим обстановката ".

Публично оповестените претекстове на двете страни са, че по този начин би трябвало да защитят ползите на своите фермери и производители, тъй като безмитният импорт от Украйна, позволен предходната година, с цел да се помогне на украинската стопанска система по време на съветската експанзия, сринал честните цени и мнозина от тях са пред прекъсване на работа.

Протести и блокади на пътищата към границата с Украйна има в Румъния, Словакия вкара краткотрайна защитна мярка, а, че било въпрос на време и България едностранно да спре вноса. От думите му, представени от БНР, остава усещане, че това може да е реалност още във вторник.

" Трябва да се запазят българските ползи. Когато две от страните реагират по този метод, то в случай че ние не реагираме по подобен, натрупванията (на зърно и храни - бел. ред.) на българска територия може да станат още по-големи ", споделя Гечев и добавя, че желае да види основанието, на което Полша и Унгария са работили.

Словакия е много по-предпазлива в това отношение - възбраната е поради фитосанитарни, а не търговски, аргументи. Министерството на земеделието в Братислава разгласи, че стопира украинското зърно от пазарите си от 13 април, тъй като в проба от пратка от 1500 тона бил открит пестицид, неразрешен в Европейски Съюз. Сега ще вземем проби за разбор от всичкото зърно и брашно, създадено от него, в Словакия, а посредством европейската система за предизвестие уведомяваме всички останали страни от Европейски Съюз, като в това време не предлагаме импорт на каквото и да е зърно и артикули от него от Украйна, се споделя в формалното известие.

 Протест на румънски фермери, обвиняващи ниските цени на украинското зърно за проблемите си.
© Reuters

Протест на румънски фермери, обвиняващи ниските цени на украинското зърно за проблемите си.

Варшава заяви по-рано тази седмица, че е постигнала съглашение с Украйна по вноса най-малко до края на юли. Премиерът Матеуш Моравецки прикани Европейската комисия да употребява всички регулаторни принадлежности като квоти и мита, с цел да ограничи или блокира вноса на украинско зърно в Полша. Украинското министерство на аграрната политика и храните обаче съобщи в събота, че полската възбрана опонира на съществуващите двустранни съглашения за експорт и прикани за договаряния за разрешаване на казуса. Вече има утвърдени 50 млн. евро помощ и отплата за страните в източната част на Европейски Съюз, наранени от застояването на по-евтина украинска продукция на тяхна територия, като за България са планувани 16 млн. от тях. Малко по-късно страните желаеха още пари.

След като нашествието на Русия блокира някои черноморски пристанища, огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, създадено в Европейския съюз, в последна сметка останаха в централноевропейските страни заради логистични усложнения, вместо да продължат на Запад и към пазари отвън Европейски Съюз. Това, съгласно локалните фермери, е блъснало цените и продажбите им.

Въпросът сътвори политически проблем за ръководещата полска националистическа партия " Право и правдивост " (PiS) в годината на изборите, защото разгневи хората в селските региони, където поддръжката за PiS нормално е висока.
Украинската държавна новинарска организация Ukrinform заяви, че украинските и полските министри би трябвало да се срещнат в понеделник в Полша и директното съглашение ще бъде във фокуса на договарянията.

Украйна изнася по-голямата част от своите селскостопански артикули, изключително зърно, през своите черноморски пристанища, деблокирани през юли в сходство със съглашение сред Украйна, Турция, Русия и Организация на обединените нации. Около 3 милиона тона зърно напущат Украйна всеки месец през черноморския зърнен кулоар, до момента в който единствено до 200 хиляди тона се движат към европейските пристанища през полска територия, съгласно украинското министерство.

Министърът на земеделието на Украйна Микола Солски сподели през уикенда, че 500-700 хиляди тона разнообразни селскостопански артикули пресичат полската граница всеки месец, в това число зърно, растително масло, захар, яйца, месо и други артикули.

" Политически, държавните управления от Централна и Източна Европа имат лимитирано пространство за маневриране. Полша и Словакия се насочват към общи избори по-късно тази година. От предходната година България има служебно държавно управление. Министърът на земеделието на Румъния беше изправен пред апели да подаде оставка, в това число от собствен съотечественик, някогашен еврокомисар по земеделието ", подсети " Политико.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР