Търговията с автомобили втора употреба е намаляла рязко през миналата

...
Търговията с автомобили втора употреба е намаляла рязко през миналата
Коментари Харесай

Революция при колите втора употреба, важни промени на пазара

Търговията с коли втора ръка е намаляла внезапно през предходната година, защото все по-малко използвани коли се оферират на пазара, по данни на английски автомобилни търговци.

Поради дефицита на автомобилни елементи, провокиран от сривовете в производството им по време на пандемията от КОВИД-19, на пазара се оферират незадоволително нови коли на фона на увеличаващото се търсене. Поради това доста притежатели на коли не престават да ги карат по-дълго, в сравнение с са възнамерявали, или избират да се ориентират към пазара на коли " втора употреба ". От 2021 година насам обаче цените на този пазар се покачват заради увеличеното търсене и относително лимитираното предложение, като едвам в последно време стартират да се стабилизират.
-->
Средната цена на използван автомобил " Фиат Панда " (Fiat Panda) се е повишила с 18,7 на 100 на годишна основа до 5765 английски лири (6499 евро) през януари тази година, а на " Тойота Авенсис " (Toyota Avensis) е скочила със 17,9 на 100 до 5825 английски лири (6567 евро), по данни на автомобилното  списание " Аутотрейдър ".

Не всички коли " втора употреба " са поскъпнали на английския пазар. През януари междинната цена на джиповете " Сузуки Витара " (Suzuki Vitara) е намаляла с 9 на 100 до 14 786 английски лири (16 689 евро), а при " Шкода Йети " (Skoda Yeti) понижението е с 9,4 на 100 до 9893 английски лири (11 153 евро).

Около 6,9 милиона коли на остаряло са сменили притежателите си във Англия през 2022 година, което е много по-малко от 7,5-те милиона, продадени през 2021 година, съгласно английската браншова организация Общност на производителите и търговците на коли (Ес Ем Ем Ти - SMMT).

Най-продаваните на Острова коли на остаряло през 2022 година са били " Форд Фиеста " (Ford Fiesta), следвана от " Воксхол Корса " (Vauxhall Corsa) и " Фолксваген Голф " (Volkswagen Golf), по данни на Ес Ем Ем Ти.

Сред използваните коли, които са били продадени през предходната година във Англия, най-вече са били черните на цвят, следвани от сините и сивите.

На фона на общия спад на продажбите, продадените електрически коли " втора употреба " означават растеж в Обединеното кралство. През 2022 година те са били 71 071, което е покачване с 37,5 на 100 по отношение на 2021 година

Продажбите на хибридни коли (с два мотора - електрически и бензинов) се усилват с 8,6 на 100, а на plug-in хибридите, чиито акумулатори могат да се зареждат от електрическата мрежа - с 3,6 на 100, по данни на английската Общност на производителите и търговците на коли.

Много хора, които живеят в по-малките градове и в селските региони във Англия, са принудени да се придвижват с коли заради неналичието на добре организиран публичен превоз, отбелязва Би Би Си. Други споделят, че не могат да разчитат на него поради серията от транспортни стачки, които от време на време блокират разнообразни райони на Обединеното кралство от предишното лято насам.

На този декор не са малко британците с по-ниски приходи, за които става все по-трудно да си закупят коли втора ръка заради повишаването им. Повишеното им търсене и лимитираното предложение подвигна цените на доста известни по-масови модели и то във времена, когато разноските за живот се усилват доста, показва Би Би Си.

Пазарът на използвани коли в България

" Цените на колите втора ръка най-вероятно ще продължат да се покачват на фона на продължаващите разтърсвания с доставките на нови коли, подбудени от рецесията с метали, чипове и впрочем. Не виждам светлина в тунела през идната година или даже две ".

Това съобщи пред Българска телеграфна агенция през декември 2022 година Любомир Доросиев, зам.-председател на Изпълнителния съвет на Асоциацията на вносителите на коли (АВА).

Засилено търсене на вторичния пазар на коли се следи освен у нас, само че и в страните от Западна Европа, отбелязва Доросиев.

" Това беше табу за западняците - там всеки купуваше нова кола на всеки две, три години. В момента и там са в рецесия, както и ние. Липсата на нови коли подклажда търсенето на използвани коли. Затова са и толкоз скъпи. Мнението ми е, че скоро няма да забележим друга обстановка. Цените могат да тръгнат надолу, в случай че спре търсенето в някаква степен и предлагането на пазара е доста високо, само че към този миг няма условия за това ", изясни зам.- ръководителят на Изпълнителния съвет на АВА.

Търговци на коли " втора употреба " настояват, че най-търсени у нас са колите, които изискват минимална поддържка и са със относително невисок разход на гориво.

Колите на остаряло с дизелови мотори не престават да преобладават пазара в България, само че се търсят машини с по-висок Евро-стандарт.

Увеличават се и продажбите у нас на използвани коли с бензинови мотори, на които са инсталирани газови уредби. Предлагането им от страна на автокъщите обаче е лимитирано.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР