Търговията между Китай и петте страни от Централна Азия -

...
Търговията между Китай и петте страни от Централна Азия -
Коментари Харесай

Търговията между Китай и страните от Централна Азия се засилва

Търговията сред Китай и петте страни от Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, поддържа мощен подтик на напредък, съобщи във вторник министърът на търговията на Китай Уан Уънтао. През първите два месеца на тази година търговията сред Китай и петте централноазиатски страни е повишена с 22 % на годишна база.

Търговският размер е достигнал 70,2 милиарда щатски $ предходната година, което е най-високата стойност на този индикатор, записана в миналото. През 2022 година вносът в Китай на селскостопански, енергийни и минерални артикули от тези страни е скочил с над 50 %, до момента в който износът на механични и електронни артикули се е нараснал с 42 %.

До края на предходната година директните вложения на Китай в петте страни от Централна Азия доближиха близо 15 милиарда $. Бяха стартирани редица планове за съдействие в области като изследване, преправка и произвеждане на петрол и газ, съгласуваност, телекомуникации и цифрови технологии.

Уан Уънтао добави още, че Китай е подготвен да работи с всички страни за поощряване на нови модели в търговията и вложенията, да преследва нововъведенията като тласък за развиване, да поддържа сигурни и постоянни индустриалните вериги и веригите за доставки в района и да трансформира търговията в нов мотор на растежа.

Министрите на петте страни от Централна Азия показаха готовността си да работят дружно с Китай за подсилване на съдействието в региона на търговията и вложенията, цифровата стопанска система, зеленото развиване и превоза.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР